詹天文髮線超高18歲植髮顏值急升 告別「清朝額」:風吹可以抬起頭

文: 余美鳳
2024.05.25

聲夢小花、After Class成學員詹天文(Windy)剛剛考完DSE,原來18歲青春少艾的她,估唔到竟如同中年男士一般,有髮線高的煩惱,早前她終於完成生日願望,大方公開植髮成功!

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要 

詹天文青春無敵,留有長長秀髮,不過頭髮較薄的她,尤其額前髮量較少,她2021年參加《聲夢傳奇》時,明顯看上去髮線勁高又稀疏,大額頭變得好搶鏡。她曾在訪問中搞笑指可在演唱會表演露額頭:「因為頭髮嘅問題啦,即係髮際線比較後少少,所以到時呢我會…」身旁的鍾柔美(Yumi)突然「偷襲」詹天文,撥起她的瀏海,令她露出大額頭,十分搞笑。

詹天文今年3月慶祝18歲生日時,大方談及生日願望:「我第一件要做嘅事就係植髮,因為好介意前額太高,平日都遮遮掩掩,16歲嗰陣我已有呢個想法,但父母覺得涉及頭皮,始終有一定風險,所以等我18歲先畀我去做。」她早前分享童年與母親的合照,發現原來她從小已有頭髮稀疏的問題,尤其前額的髮際線十分高。

本月初,詹天文完成夢想,考完DSE後獲媽咪資助五位數字為額頭植髮:「植髮中心話我髮線有9cm咁高,之前額頭好似貓耳咁禿上去,現在變圓咗。成個植髮過程好痛,要打好多麻醉針,將我後面頭髮嘅毛囊植喺額前髮際線。雖然打麻醉針打到喊,但一切都係值得,因為終於唔使用大量髮際線粉去遮,風吹都可以抬起頭。」就近照所見,詹天文的植髮效果十分自然,她表示仍要等待長出新髮,若一年後不滿意效果可以再做。

部分網民對詹天文年紀輕輕便要植髮大感驚訝:「咁後生就要植髮」、「以為詹瑞文要植髮」,但更多人贊成如果有需要有何不可:「天生髮際線高嘛,大把後生女整咗啦」、「又真係好值得投資」、「植髮如果唔會甩返,咁有返少少自信都好」,亦有人指植髮不是男人專利,皆因很多女生壓力大,也會導致髮線高或禿髮。

圖片來源:IG、網上截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓