婆媳關係|奶奶不斷勸生仔 承諾幫手湊產前突反口 移民港媽呻被騙見老公反應更嬲

文: 程家健
2024.05.23

婆媳關係可謂世紀難題。一名新手港媽發文苦訴,奶奶當初游說她和丈夫生小孩,又承諾會飛過去幫忙坐月,未料她懷孕後奶奶卻反口寧照顧自己的女兒,令她大呻被夫家當成「地底泥」。

同場加映:

管家王|紙餐具可唔可以回收? 5類紙/膠製品不可回收 1招在家分類慳位又環保

一名女網民今日(23日)在網上討論區「連登」發文,表示自己和丈夫原本不打算生小孩,認為「要生就要喺外國生」,奶奶便游說他們,更承諾他們在外國生小孩後,會過去幫手湊孫。

事主兩夫婦現已移民外國,並誕下一名兒子。然而她指當初發現懷孕時,奶奶卻指要照顧女兒、即事主姑仔的兒子,「反口」不肯飛去幫忙,其女兒之後亦會移民海外,奶奶亦打算飛去幫忙照料。對此,事主指母親身體因不適合乘坐長途機,一早表明不會飛過去,她原以為奶奶會幫忙照顧,未料最後由得她自己坐月,

「(奶奶)唔理我坐月坐得好唔好,唔理我個仔啱啱出生有冇被照顧得好,而佢本身係知道坐月好重要,我諗起覺得好委屈。如果佢係身體有事而嚟唔到我會體諒,唔會怨。」

事主形容奶奶在她懷孕前1個月,已在照顧姑仔的兒子,但當時仍聲稱會幫她坐月,結果在最後一刻「翹起我哋」,令她覺得自己很傻、信錯人,「計劃時take into account(考慮到)一個唔可信嘅人,我係XX㗎喇,身體唔好我自己受番,都係想鬧吓個奶奶陰我啫。如果唔係佢實牙實齒話會過嚟幫手,我哋嘅計劃可以係香港生完先移民,咁就坐月坐得好好多」。

然而,事主向丈夫抱怨後,對方卻不願討論這個話題,令她感嘆現在終於看清楚夫家的真面目,「而家叫做清楚明白佢哋係點對我,根本佢哋屋企當我同個仔係地底泥,我可以點做」。

網民:過分自憐 VS 靠自己應付

有網民看到帖文後,指摘事主無病呻吟,認為外國女士生產後無坐月同樣安然無恙,又指奶奶選擇照顧親生女兒也是正常不過,「唔好諗到自己咁低」、「親生女梗係親過你呢個外人」。有網民則指其丈夫都有責任照顧她,著她視這次經歷為一個教訓,以後不要信錯他人,「堅強啲靠自己應付」、「第日有咩事都唔好拜託/信佢」、「你心理同生理唔好,佢都有責任」。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓