香港婚後事丨姚子羚認曾想結婚 戀的士邦最高調 傳胡說八道姊妹公開逼婚變逼分

文: 余美鳳
2024.05.23

無綫節目《香港婚後事》第9集邀得姚子羚任嘉賓,過去子羚的戀愛史中,最為人熟悉的是與鄭子邦(的士邦)的3年情,女方好姊妹更試過在節目大玩模擬婚禮。子羚親解單身之謎,坦言曾遇過想結婚的對象,但認為就算結得成婚,最後也可能離婚收場。

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要 

《香港婚後事》由陳自瑤(Yoyo)、賴慰玲、黎諾懿和羅天宇主持,43歲的姚子羚仍是單身貴族,對愛情仍然有憧憬,但不會強求,她說:「唔係要搵一個人結婚,而係要遇到一個適合你嘅人,我依家唔係去求職,對我嚟講,婚姻係一生一世嘅事。」

姚子羚坦言曾遇到想結婚的對象:「但依家回頭望番,嗰個人並唔係可以同我行落去嘅人,可能我最終會離婚,當你唔開心、迷惘嘅時候,往往呢啲人走出嚟嘅時候,通常都係錯嘅,因為你喺最迷失嘅時候,只要有個人行埋嚟,你就會覺得佢好好,經歷咗呢啲事你就realize,啱就係啱,唔啱就係唔啱。」

姚子羚過往曾跟的士邦拍拖,2017年子羚與「胡說八道」好姊妹,包括胡杏兒、李施嬅、胡蓓蔚等拍攝節目《胡說八道真情假期》時,杏兒與好姊妹夾計,戴上的士邦的面具向子羚求婚兼行禮。當時子羚感動到眼濕濕即場答應,但當年曾有周刊報道指,盛傳對男方來說,此舉卻等同公開逼婚,令他感到壓力,成為二人分手的導火線。及後,子羚被爆戀上蔡菀珊前夫Raymond,更流出同床照片,不過女方強調早已分手。

此外,《香港婚後事》亦談到姊弟戀和異地戀等話題,子羚自爆讀書時試過異地戀:「嗰時喺澳洲讀書,男朋友係馬來西亞人,讀完書之後我返咗嚟香港,佢就返咗馬來西亞,最終就分開咗,雖然我嗰時係讀communication,但我本身唔係好識communicate。」諾懿問Elaine 能否接受與廿多歲的小鮮肉拍拖?Elaine 笑言:「廿幾歲,正吖!」之後再正色道:「我諗我未必得,雖然我Keep得幾好,我望落去都似廿幾歲之嘛,如果(相差)5 年之內就OK。」

另一邊廂,今集四位主持將決戰四方城,食糊的人可以向其中一位問一個問題,率先食糊的諾懿戰戰兢兢問Yoyo:「你可以唔答㗎……我想問呢,啲人成日提住你喺頒獎典禮黑面,你會唔會唔開心?同埋係咪真係黑面?」

圖片來源:大會提供、資料圖片、網上截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】ON: THE BODY 植物萃取潔膚露↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓維持水油平衡/雙重呵護肌膚!↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓