流行都市丨馮盈盈Chok淑女聲分享港姐心得 林秀怡疑笑作狀狂窒:你真係好優雅

文: 余美鳳
2024.05.25

過往言論出位、大癲大肺的馮盈盈,近年完成碩士課程後忽然180大轉變,變成斯文淑女。近日她現身節目《流行都市》宣傳港姐招募,chok足一把「面試聲」分享選美心得,不過主持林秀怡似乎唔太習慣盈盈新形象,忍不住笑笑口「大讚」盈盈夠優雅,更刻意扮對方的坐姿。

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要 

馮盈盈、陳曉華、莊子璇、王怡然及陳曉彤日前現身《流行都市》,宣傳港姐選舉,近來經常拍片分享讀書心得、人生道理的盈盈,以純白連身裙優雅現身,坐姿勁斯文,雙腿緊貼向左靠攏,雙手交疊放在膝頭上,全程淑女微笑,跟過往的「是非精」MK妹形象完全不同。

盈盈分享時,語氣一樣勁優雅,似足演講:「我覺得作為一個女性,特別係香港女性,最自豪就係有香港小姐。」說時,鏡頭外竟有一把女聲忍唔住笑。盈盈強調香港小姐美貌與智慧並重,又分享邊拍戲邊讀書的心得:「從香港小姐中學到,當年參選嘅時候,喺過程之中明白到,點樣可以喺高壓力嘅環境下都要保持優雅啦…」此時林秀怡打斷盈盈問道:「你真係好優雅呀,點樣可以做到?」更即場扮盈盈挺胸收腹坐到直一直的坐姿,似乎暗窒對方。

不少網民睇唔慣盈盈的斯文形象,直指盈盈的聲調語氣作狀:「講嘢個tone 都唔同晒,好作狀」、「都係鐘意佢豪放mode多啲」、「佢依家好刻意扮斯文」、「好似選議員」。有網民認為同場的陳曉華說話「似番正常人tone」,感覺自然可愛。

盈盈早前接受本網專訪,曾就形象大轉變解畫:「至於好多人問以前大癲大肺個馮盈盈去咗邊呢?其實同我熟絡嘅家人同朋友都知,私底下我說話真係唔多,同鏡頭前反差好大,係近年心態上放鬆咗,又有足夠自信去表現自己,將大家睇唔到嘅一面展示出嚟。」

圖片來源:IG、網上截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓