洪助昇《造星2》後等足3年出道 等待期間感氣餒粉絲支持添信心

文: 余美鳳
2024.05.27

關智斌同門師弟洪助昇(Aiden ),2019年參加ViuTV《全民造星2》比賽後,等足3年才有機會入行,日前他的粉絲「熊仔糖」為洪助昇舉行出道2周年慶祝派對。他在現場見到粉絲們為了支持自己,花了不少心思佈置,他相當感動。

 同場加映:神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰 

當日活動,洪助昇的粉絲預早到達場地佈置,場內貼滿了他由《全民造星2》時參賽直到現在的相片,無論台上或台下、甚至是電影電視等劇照掛滿現場,而且現場又不停播放他的歌曲。

洪助昇一到場見到已經非常感動,他亦有感而發,提到出道兩年,能有這麼多粉絲愛護自己,坦言十分感動。他還培白心聲,參加《全民造星2》後,曾一度擔心能否實現願望成為歌手:「比賽之後要去等一個機會成為歌手,但可以入行,其實要有好多因素,亦都有好多未知之數。好多謝公司令我夢想成真。」轉眼間出道兩年,洪助昇謂要加快腳步,儲多點歌,希望能擁有一個屬於自己的個人show。

越講越感觸,洪助昇還自爆曾好失望:「我記得《造星》之後有一段時間好氣餒,但佢哋不斷咁鼓勵我,等我出道,等咗差唔多3年,所以好多謝佢哋對我嘅堅持、多謝佢哋畀力量我。好多時候佢哋話我畀到力量佢哋,其實真真正正我可以堅持到落去,係因為佢哋。」

期間,有粉絲送上水泡,原來是跟洪助昇早前推出的新歌《你不是我的岸》有關,他笑說:「我首新歌係講『沉船』,有好多粉絲都有沉船嘅經歷,所以佢哋送水泡畀我,希望我唔好沉船,可以自救。」

 

 

 

對於這首歌在網上平台得到很多正面的迴響,十分開心,令他更積極:「而家好努力去籌備下一首歌,希望盡快可以同大家分享。今年多咗好多自己嘅input,又搵咗唔同朋友合作,嚟緊都會拍多啲唔同內容嘅短片,令到觀眾或者粉絲可以更加認識我唔同嘅面向,有更多嘅作品去報答大家。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓