患病粉絲離世黃翠如曾助圓心願 《愛我請留言》狗演員登彩虹橋

文: 余美鳳
2024.05.27

黃翠如不時都會喺社交平台分享自己嘅日常,多數時間都係發放正能量,不過今日佢就一次過講出兩個沉重消息,令人非常婉惜。

同場加映: 神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰

黃翠如Post出同患有肌肉萎縮症嘅粉絲凌子軒(Tiger)嘅合照,以及一張劇集《愛我請留言》同狗狗演員嘅劇照,留言:「記憶隨身,這幾天一點一點回憶湧上心頭。想起了你的媽媽爬在椅子上,跟你一起用愛和生命練習攝影;然後你很努力走多一次春夏秋冬送了給家人。子軒,是你告訴我什麼是真正的勇敢。」

而原來,《愛我請留言》中嘅狗演員009都已經離世:「想起了那些日子,你乖乖地陪着我過了很多個夜晚,總是傻傻地看着我,給我很多甜。謝謝你我們的Tiger仔,謝謝你我們的009,您們也超額完成了任務,願祝福降予您們的家人,再見了。」

 

 

黃翠如上年5月為粉絲凌子軒(Tiger)擔任模特兒,原來熱愛攝影的Tiger一直希望為偶像拍照。當翠如得知對方有呢個心願,就主動聯絡佢。翠如表示整天的心情既感動又感觸,Tiger由父母推着輪椅四處攝影,充當佢嘅「人肉腳架」。醫生指Tiger只可以活到18歲,但上年佢已24歲,媽媽說賺了好多年。黃翠如上年給予Tiger一項任務——為父母拍照:「子軒,我只是很普通的攝影對象,記住今年給你的功課,給爸爸媽媽攝影,四個題材,春夏秋冬,到今年年尾,交功課!」子軒亦「遵守承諾」,多過了一個寒暑易節。

 

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓