53歲小儀罕有曬Hermès竟獲讚慳家?傳擁千萬資產憑1點年賺過百萬

文: 黃樂恩
2024.05.29

現年53歲的小儀是圈中有名「黃金盛女」,憑強勁口才瘋狂吸金,有車又有樓,近年開舖做生意賺到盤滿缽滿,有傳她現在年賺過百萬,坐擁千萬資產,絕對是圈中小富婆。萬萬沒想到,小儀私下生活很節儉,曾在網上分享翻種日本葱的慳錢大法,又被拍到UNIQLO行街買特價衫,最近她在社交平台上罕有曬出Hermès袋,原來只是為了翻新發霉手袋?

早前小儀在社交平台上,發帖分享翻新Hermès手袋的經驗,所翻新的是Hermès Evelyne手袋,袋身早已有不少刮痕和污漬,小儀透露這個手袋早已是「上世紀嘅財產」,由於手袋太久沒用,現在已經有一點發霉,因此只好把手袋送到修補店翻新,「出現咗啲霉痕,又有啲擺放得唔好而令到啲皮黐埋咗嘅情況,所以變成核突袋」。

手袋很快已作翻新處理,萬萬沒想到,修補後如同新的一樣,難怪連小儀都忍不住驚呼:「當我收到貨嗰一吓,嘩~~係唔敢相信可以執返個Evelyne條命,完全新嘅一樣!」同時她也大讚修補店員做事細心,過程中還詳細向她解釋如何翻新。

除了分享Hermès手袋,小儀更在帖文中慨嘆自己當年「有錢就身痕」,不時都會買名牌哄自己開心,雖然現在偶爾也會買名牌,但她自言已經「買少咗咁啦!」帖文曝光後,隨即引來了大批網友關注,不少人都大讚修補店員手勢好,手袋翻新後好像新的一樣,「同新無分別」、「重生呀!」、「神の手」。亦有不少網民感謝分享,紛紛留言詢問修補店家的地址、手袋翻新價錢,「價錢貴唔貴?」、「有興趣呀,想要地址真係修復得好靚」、「想知修理咗幾多錢」。

來源:IG@kittyyuen

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【夏日密密☀️】體驗劍擊樂趣🤺↓

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!