東張西望│何伯直播開名鬧爆大仔借錢唔還 新何太塘邊鶴撥火:想逼死你囉

文: 余美鳳
2024.05.29

何伯和新何太向《東張西望》「舉報」何伯仔女不孝,被呃走450萬老本後,二人成為熱門人物。他們近日更在網上取暖,不時開直播與粉絲聊天。今日(29日)下午,二人又突然開直播,一邊食晏一邊與網民對話。緊貼二人動向的《東張》,除了派攝製隊追著採訪二人,甚至在自己的平台,直播他們平台的直播,直情將網絡成為「家事法庭」。

同場加映:神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰 

何伯和新何太一起在直播內出現,不過老人家唔餓得,就一邊食晏一邊對著鏡頭講嘢,新何太最雀躍,口裡咀嚼著東西都要說話,所以直播內不時傳來她吃東西的㗩㗩聲。期間新何太見到部分粉絲留言支持,有人追問平時煲湯心得,她立即心花怒放地笑說:「尾聲會分享煲湯心得。」

同時,不少網民追問新何太會為何伯再添丁,她不害羞回應願望再生小孩:「多謝你哋祝福,我都想三年抱兩,都有打算生B,如果有係天送嘅禮物,有就要,生一個就夠啦,再生一個就阿仔有伴,多個兄弟姊妹,可以有商有量。」

之後新何太就叫何伯食飽飽後可以講自己的委屈,還笑言:「你又唔係唱歌,唔使怕聲沙。」原來何伯一早有備而來,一早用紙寫低五子女們,以往跟自己的錢銀瓜葛,更開晒名直斥兩個兒子的不是。何伯越講越嬲,新何太不怕老伴會過份激動,沒有安撫之餘,反而不斷附和何伯,還指責何伯的仔女無良心。

何伯首先開名鬧大仔,踢爆大仔在水警總部任職員佐級,分別在香港和內地有「兩頭住家」,何伯說:「佢有頭家在中國內地,有頭家呢度,上面生了龍鳳胎,佢一直冇出現覆我。我前妻病重入院,由我一個負責照顧,16年我嘅前妻去世,之前十幾年都係我照顧。」

何伯續指大仔由16年開始,就分別多次向自己借錢,首先借60萬去買樓,隨後再借多次,合共約130多萬元:「最初一開口問我借錢,佢一手搭住我膊頭話『老竇,好多老竇都做唔到』,有錢過手就係老竇,之後我叫佢還錢,佢就唔覆我電話,而家睬你都傻,反骨忤逆,再唔還畀我,我去信特首,法庭見。」

接著又開名鬧二仔,同樣是指二仔向他攞錢,前後約問何伯拿過60幾萬:「當時佢問我借錢,我費事話我偏心,每個仔女畀咗5萬,嗰度我都用咗25萬。」而且何伯還大爆,一直為仔女著想:「佢哋個個,我都有幫佢哋買陰宅,個個都買咗,而家一下子想置我死地。」之後,他還表示新抱和孫,就算見到面,對著自己黑面亦不會打招呼。

何伯越講越激動,直斥:「呢班仔女,枉我帶佢哋嚟呢個世界,想我死,點解攞我錢。」當時新何太已經在旁不斷助攻撥火,她表示:「佢哋都冇諗你先,搵人又搵唔到」、「冇人性,冇天理」、「想逼死你囉」。

何伯對於網民批評他因為好賭錢,曾經未能還錢而被截手指,他激動地否認:「我以前係做裝修,呢隻手指係我做嘢嗰陣整親。」新何太又不斷搶講說話,不斷表示自己很照顧何伯,當時何伯患了新冠肺炎,亦有自己照顧他,還指自己屋企開診所,懂得按穴位救人,她就曾經為何伯按穴位救命。越講越委屈之下,何伯覺得網上不少黑粉抹黑自己,新何太繼續自說自話,何伯就忍無可忍喝何太:「你咪嘈啦…。」

 

 

 

何伯講到自己已經沒有錢,之前一直使用過世前妻遺留下來的錢,現時更係食住都靠新何太。新何太認叻:「全部嘢都由我支撐佢,二個月幾月都係窮光蛋。」之後,新何太就坦言,自己下星期會直播帶貨,還表明唔介意搵多啲錢養起老公。講咗一個鐘,新何太心滿意足,跟網民表示要「落鐘」講拜拜。不過臨「落鐘」前,就自爆昨晚煲的湯,用了榣柱、雞腳和豬骨,成煲湯充滿骨膠原,營養豐富。

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓