金式森林丨「風少」陳浚霆再演富二代為床戲減磅 何廣沛陳曉華拍到悶轉口嗌阿媽

文: 余美鳳
2024.05.30

新劇《金式森林》昨日正式進行造型及拜神儀式,今次劇情以珠寶業豪門家庭為背景,掀起爭產風波,郭晉安飾演方家二少,膝下有三子兩女,分別由何廣沛、陳浚霆、羅天宇、江嘉敏及莊子璇飾演,相當熱鬧。陳浚霆今次跳出《愛回家之開心速遞》龍家風少的角色,但今次再演富二代的角色,並有陳星妤飾演他的太太,他坦言心情非常緊張。

同場加映:神耆小子丨鄭則士稱人紅未必係強籲保持初心 慶幸能變老:下部劇先係我嘅高峰

金式森林丨郭晉安分居前轉讓股分歐倩怡知情 擁仔女撫養權:小朋友都好明白

何廣沛、陳浚霆及羅天宇飾演三兄弟,不過真實年齡卻是「孻仔」羅天宇最大,陳浚霆今次首次在正劇擔當重要角色,難免心情緊張,他為今次劇集都有做足準備,「心情非常興奮,陳星妤係我TVB第一個老婆,希望佢照顧我,我又照顧佢,呢個戲為咗爭身家同地位,我同我老婆就要出奇招,就係盡快要生仔,(同陳星妤有床戲?)呢個就係同《愛回家》好大唔同尺度嘅轉變,《愛回家》演有錢仔,但今次呢個有錢仔就冇《愛回家》風少咁討好,希望畀到新鮮感大家。」浚霆坦言難免有壓力,事關跟《愛回家》的感覺很不一樣,這套劇集沉重得多,「由《愛回家》11廠走去13廠,要即刻轉換心情,(《愛回家》請假?)呢個唔係我話事,等公司安排!希望呢個合拍劇會帶來唔同工作機會,畀更多內地觀眾認識我哋呢對CP。」

陳浚霆透露開工前已經減去十多磅,尤其跟身形偏瘦的星妤合作,定必要清減身形,「不過我阿哥可能性格上正經啲,咁我同星妤可以親熱得來得意少少,合番我哋年紀嘅互動。」至於星妤坦言今次第一次演人家的老婆,跟以往演大學畢業生都不一樣,「唔介意,年輕少婦嘛!做人老婆都係新嘗試,除咗陳浚霆之外,最多對手戲都係何依婷,上套劇我哋演閨密,今次會對著幹,經常都唇槍舌劍。」

 

 

何廣沛過往多次跟陳曉華合作,由暗戀、拍檔、情侶、夫妻等都演過,連陳曉華都曾經公開揚言自己最不想合作的男藝人就是何廣沛。今次何廣沛和陳曉華再次同劇演出,不過何廣沛就要改口叫曉華做「阿媽」,「我既然睇我唔順眼,我都唔順眼佢,我開工拍劇次次都會帶塊細鏡喺身,而佢就成日都想照鏡,就要問我借,好啦,咁而家開始唔借喇,橫掂最唔想同我合作。」陳曉華跟劇中丈夫郭晉安真實相距30年,她表示不驚對方,反而很期待跟對方合作交流,問到是否小時候睇《阿旺正傳》?她說:「唔好咁講,當時我都差不多中學喇,我想喺佢身上學多啲嘢,(忘年戀?)同我愛情觀好似,年紀唔重要,最緊要係交流到,冇諗過忘年戀咁關注,(何伯同新何太?)我哋唔一樣,(你咪又係貪人家產?)唔係,我貪人愛情。」而何廣沛笑言希望向監製要求加戲,好想有機會摑這個後母一巴,以洩心頭之恨,問到被安排做羅天宇的哥哥,「天宇唔係第一次做我細佬,《跳躍生命線》都合作過,監製睇到我成熟穩重嘅一面,羅天宇明顯係未戒奶啦!」

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓