林盛斌見囡囡成長擔心又憂心 二女一句冷淡回應Hurt到公開對話

文: 余美鳳
2024.06.05

林盛斌(Bob)出名勤力,做藝人之餘亦兼顧好多工作,當主持又做娛樂公司老闆。多勞多得除了自己的收入養活一家大家族。他與太太黃乙頤恩愛亦收鑊豐富,太太為他生了三女兒和孻仔,仔女都開始慢慢長大,林盛斌先要開始面對三位千金開始轉變做少女。

中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石 

日前,林盛斌在IG分享了大女林霏兒的合照,大女轉眼步入青春期,已經甚有少女味道,照片上她顯得亭亭玉立,還擺出一個羞澀表情。當時他寫道,「大家姐,霏霏,咁就16歲。呢啲款,我細個嗰陣,溝硬,唉,真係越嚟越擔心……。」

至於二女林熹兒,樂天又搞笑,而且小小年紀好貼心,亦遺傳了爸爸林盛斌搞笑基因,說話靈巧又搞笑。林盛斌不止一次在訪問透露過,二女愛用說話整蠱他。他在IG公開了與二女WhatsApp對話內容,大概是林熹兒問爸爸星期日是否回家,當他問囡囡是否掛住自己時,得到答案並非超溫馨,一句「唔係呀」拒絕承認掛住。

林盛斌惟有出了一個自己無奈樣子的貼圖,然後他分享感受,「各位爸爸媽媽,溫馨提示下你哋,當你啲小朋友仲係好小朋友嘅時候,係一日不見如隔三秋咁,好sweet嘅。當佢哋再大個啲,真係唔好有太多幻想……..呢個係二家姐,成日玩嘢嗰個!」

不少朋友如陳曉樺、楊潮凱都大讚互動可愛搞笑,楊潮凱就覺得口技一流是學爸爸。隨後,黃乙頤留言幫囡囡,「佢只係本色出演,冷面笑匠一名。」林盛斌就回覆,「學埋你啲嘢。」

 

 

 

在林盛斌的對話截圖上,填寫女兒名字是Haye Lam(Daughter),有網民就好奇他為何要刻意寫著Daughter來提醒自己,有人反問,「佢會唔會都save 你做 Bob (father)?」






 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓