《潮什麼》旅遊達人丨梁芷珮旅行社遇電騙險失9萬元 斥借慈善呃錢:良心過意得去咩?

文: 余美鳳
2024.06.07

梁芷珮(Christy)主持《潮什麼》系列的旅遊節目大受觀眾歡迎,特別是她跟老公Kenneth孖公仔一手包辦拍片、講稿、出鏡及剪接等等,帶大家去非洲、南極、北極、沙地阿拉伯等等冷門旅遊區,原汁原味令電視觀眾放眼開世界。除了拍攝旅遊節目外,Christy和丈夫都成立了旅行社「潮友自由行」(HipSter Tour),親自帶團到訪歐洲及非洲等地。

同場加映:中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石

巴黎奧運丨梁芷珮再拍「鮮肉」飛巴黎拍攝 出賣老公黑圖力證拍《潮什麼》瘦晒

 

近日,Christy驚揭旅行社竟然遇到騙案,故事更相當曲折離奇,她表示:「今日,我嘅旅行社同事同我講,有人冒認一間香港好知名嘅學校,搵我哋quote包團,咁我同事照跟住佢嘅要求做咗好多文件,報價等步驟send 比佢,而嗰個聲稱學校嘅同事話,佢哋仲想買啲啲床褥捐比慈善團體,叫我哋入錢比佢地一齊做,跟住,我聰明嘅同事覺得唔對路,立即打返去嗰間學校問吓有冇呢個人,有冇呢件事,點知學校竟然話冇,係騙局!好彩冇上擋(當),可能佢以為用慈善去呃人好容易,但咁樣呃到人,自己嘅良心過意得去咩?大家真係要小心,最近太多騙案!」

 

 

Christy接受本網電話訪問,她表示向同事了解過,騙徒向旅行社要求花9萬元買床褥,聲稱會以12萬購回,更提供床褥的品牌及圖片,一買就買50張,更提供Invoice要求入錢,幸好同事機警,她說:「真係好誇張,對方絕對係專業騙徒,事前仲有做功課,因為同事問佢點解學校唔使招標,佢識得答五萬蚊樓下唔使招標,希望冇人上當啦!仲要我有時都會做吓義工,慈善嗰啲,陣間我同事以為真係啲慈善嘢就慘!」

留言區有不少網友都表示遇過類似的騙案,同樣都是買床褥,真的相當離奇,而《東張西望》曾經在去年7月都有報道過類似的個案,有騙徒假扮學校老師訂雜貨,以假收據扮入數50萬,後來又聲稱又買入床褥作慈善用途,最終揭發原來是騙案。

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓