莊思敏跑馬地飯後散步疑遭非禮 外籍人士刻意迎面撞擊氣上心

文: 余美鳳
2024.06.07

莊思敏為人率直,間中都會遇到火爆場面,受委屈都會出聲宣洩一下。日前,她乘搭港鐵時候就遇到不快事,事後在社交平台投訴。近日,她在街上再次遇到欺凌事件,與人有碰撞,並非心口碎大石,而是心口撞心口,疑被人非禮,令她嬲爆 。下次遇到類似情況,記得大聲叫唔好呀!

同場加映:中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石

日前,莊思敏在社交平台出帖文講自己的經歷,她跟普通巿民一樣,乘搭交通工具時,遇到一些自私乘客,令她看不過眼,她寫道:「完全唔明點解啲人坐地鐵唔可以企入啲?」這些情況實在好普遍,不時會有一些乘客,為方便自己,而不願聽廣播,盡量行入車廂中間,以致後來上車乘客擠滿近車門口,十分危險。

隨後,又再有另一則帖文,今次莊思敏遭遇更慘,當街疑被非禮:「今日本來心情好好,做完Treatment 去食Pizza,係(喺)食完飯諗住由跑馬地散步返銅鑼灣嘅時候路上遇到一個外藉人仕(士)大大力咁撞過來,道歉都無聲,我叫住佢,佢仲要頭也不會,嬲爆。佢一定係有心啦,黑(乞)人憎!」

跑馬地晚上並不會有太多途人,,根本沒有可能擠逼到要人撞人,在街上突然被人大力撞擊,所以她妡定是並非無原因而被人兜口兜面衝過來,相信莊思敏都幾痛,而且對方更一下子離開,完全連理論的機會也沒有,實在是令人感到氣憤。

不少網民睇完之後,都覺得對方是刻意撞向莊思敏看不過眼,留言關心,「用手機影低佢嗎」、「嬲嬲豬」、「冇辦法,目標太太了,只怕自己磁場太強吧」、「撞到邊樹」、「最緊要冇受傷?橫蠻無理嘅人周圍都係,自己小心啲啦」、「其實香港有一半嘅男人都想高速撞過嚟你度」、「怪就怪你個胸累事啦」、「最緊要人無事」、「吸引力法則」。

 

43歲的莊思敏2019年公開與台灣珍珠奶茶店東主Brian拍拖,拍拖未夠半年就結婚,可惜疫情期間,因為長期分隔兩地和三觀不同而離婚收場 。失婚後都不乏緋聞,新年時一班朋友慶祝時,就疑似有新歡,可是被她否認。另外,她做帶播直播,又獲另一緋聞男友汪小菲送大禮,不過至今仍未見到她公布有真命天子。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓