愛回家丨阿Joe周四出場劇情率先曝光 黑仔一入組宣布下月停播17日

文: 余美鳳
2024.06.08

《愛回家之開心速遞》昨日以端午節為主題宣傳劇集,劇中主要演員都有出席,更大玩龍舟競渡打成一片,相當好氣氛。劇組趁端午節前,特別向觀眾正式介紹新角色「龍舟」,亦即是傳聞已久一直只有名字沒有人演出的龍家三房囝囝阿Joe,由《聲夢傳奇》的歌手何晉樂(Rock)飾演。

場加映:中年好聲音2丨譚輝智為仔女做好榜樣追求成就 公開得獎感言:勿讓渺小顧慮成絆腳石

愛回家丨阿Joe身分揭盅原來係呢位歌手 與三太母子相隔七年終於重逢

Rock昨日以阿Joe的造型登場,大家都爭相跟他這間「龍舟」合照應節。Rock跟「媽媽」三太樊亦敏及「爸爸」龍敢威羅樂林一齊接受訪問,羅樂林笑言:「等咗差不多八年,我之前都冇幻想過阿Joe係點,不過成個劇組都問到底阿Joe係邊個,大家都估來估去,終於都見面。(因為鄭世豪走要多個仔出現?)編劇佢哋總有辦法去搞,好厲害,鋪排咁耐終於出現,佢好醒目,好快上手,唔使點教,作為阿爸就等佢自由發揮。」

三太樊亦敏笑言由4月開工一直忍口不可以揭露Rock,令她非常痛苦,「我一直口中覺得阿Joe係高大靚仔又白淨聰明,都幾...高大靚仔,但佢好謙虛聰明,雖然冇乜拍戲經驗心情好緊張,但佢事前做好多功課,好乖,不過大家放心,我都唔會忘記風風,(風風失勢?)都唔係嘅,有一集都講佢覺得我忽略咗佢,衝擊一吓風風嘛,成日都唔鍾意我煲湯畀佢飲!龍舟一嚟就好多新元素加入劇情,劇情講佢女朋友係皎皎(王子涵飾),真係好襯,雖然佢外表好薯,但好聰明,威哥咁多個仔之中最錫佢,好彩龍舟幫咗我,如果唔係,我就冇得再出現喺《愛回家》,大家想知咩事就睇2306集。」

 

何晉樂表示知道今次機會不容易,他都非常感恩,亦會努力去做,他說:「我好緊張同期待大家睇法,做得好唔好都想知,因為我先可以繼續改進!」樊亦敏說:「佢有日講自己拋低歌手包袱去演,我話你阿媽我都係港姐嚟呀,拋低個港姐包袱嚟做三太,唔通你唔使擺低呀?」

第2306集《糟了!Joe來了》劇情預告:

天娥設法將Joe留在身邊,希望他出任接龍的管理層人員,Joe卻向敢威提出希望從低做起,其實另有打算。天娥高調地向各部門的職員介紹Joe,打算籠絡眾人。Joe因英進打翻咖啡而遭殃,天娥本要興師問罪,英進幸獲Joe解圍,若水等遂對Joe留下不錯的印象。另一邊廂,力蓮視Joe為敵人,密切留意有關他的事情,並且打算為他安排工作崗位...力蓮做好部署準備對付Joe,以為Joe必會苦不堪言。

昨日除了何晉樂外,羅毓儀都是第一次參與《愛回家》的宣傳活動,而她坦言「路小小」戲份增多,跟古佩玲、林凱恩及葉蒨文組「四朵金花」,有很多姊妹情發展,加上她要跟Fanny(張盈悅飾)爭Terry(李偉健飾),不過她都照樣接拍正劇,希望越來越忙。

不過,Rock宣布加盟《愛回家》的同時,無綫竟然宣布停播?2024年巴黎奧運將於7月26日至8月11日舉辦,為期17日,由於巴黎與香港的夏令時差為6小時,其開幕禮將於香港時間7月27日凌晨1點半舉行。TVB日前在《2024巴黎奧運盡在TVB》記者會上宣布,在奧運舉行期間,將停播晚上8點至11點的黃金時段所有劇集和綜藝節目,轉而播放奧運賽事,昨晚《東張西望》都已經宣布消息。

圖片:本網圖片(楊安莉攝影)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓