00後新同事工作表現出色 因2小事被照肺搞到辭職?打工仔狠批香港返工文化:垃圾

文: 黃樂恩
2024.06.11

近日有打工仔在討論區上,發文力斥香港返工文化簡直是「垃X圾」。他在文中提到公司最近有00後新同事入職,對方工作表現出色,工作能力高又願意協助其他同事,卻因為2件小事被上司照肺,最終新同事「條氣唔順」選擇辭職走人。帖文引起網民熱議,惟留言反應兩極,即入內文睇網民有咩睇法啦!

該名打工仔於LIHKG討論區發文,稱公司近日聘請了一名00後新同事,對方工作表現良好,「返咗無幾耐工已經學曬個Post(職位)要做啲野」,工作效率高,又大讚他「做得快又幫到手」,每日返工除了完成自己份內工作外,亦會幫同事分擔工作,不會在公司呆坐等收工。

不過,由於新同事會在上班期間玩手機遊戲,時不時偷偷落街食煙,種種行徑令上司心生不滿,「呀頭見到就唔鐘意啦,捉佢去X」,最終這名新同事亦因為「條氣唔順」決定辭職。樓主對於上司做法感到不解,他直言「今次嚟個𡃁仔做到野又可以幫到其他人手,冇野搵野嚟X」。同時,樓主更在文中直斥香港返工文化簡直是「垃X圾」,並無奈慨嘆道:「香港管理層幾時識得睇化啲」。

很多網民都認同樓主看法,實在不解老細為何要解僱這位新同事,「華人社會最鍾意欺壓下屬」、「欺善怕惡係人類社會永恒真理」,不少人慶幸新同事果斷辭職走人,直言「呢個00後值得更好」、「我哋80 90後冇用,做咗半世奴隸,希望靠00後整頓職場文化」。

但亦有網友認為上司做法並無不妥,直指00後新同事舉動無疑是「做壞規矩」,破壞整個辦公室氛圍,「做得快=特權?」、「做得慢,但其他人睇到佢係做緊野;做得快,但比人見到佢hea,就會有人跟住hea」、「呢種做壞規矩最麻煩,俾我都炒佢」。並指出該00後實在「太老實」,並不知道香港打工仔的日常就是「扮工」。

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓