前《愛回家》藝人被冒充身分連環問人借錢 何沛珈醒目智破 曾文心慘被觸碰痛處

文: 余美鳳
2024.06.15

近年香港的騙案日益嚴重,而且「騙徒的手法層出不窮」,很容易稍一不留神就會誤墮騙局。今日連環有不少的TVB藝人在IG分享收到IG私訊,對方先問是否有空,隨後就主動問起借錢,借5千至1萬元不等,女藝員何沛珈和曾文心都收到類似的借錢訊息,幸好兩人都機智醒目,未有「中招」。及後,鄭世豪IG承認自己的IG帳戶一度被黑客入侵,騙徒以他的名義借錢,不幸有朋友中招。

同場加映:父親節快樂| 鄭俊弘兒患天使綜合症最享受沖涼 感激囝囝:佢令我學識活在當下

何沛珈阮浩棕首次曬合照戀情浮面 張彥博大大個「電燈膽」夾中間掃興

《東張西望》女神之一的何沛珈在節目中報道過不同的騙局,見證過不同的苦主,沒想到疑似騙局降臨自己身上,她在IG Story分享:「大家小心,一個鐘頭內已經有兩個朋友IG俾(被)人哋Hack咗。」見她跟對方的對話內容中,對方要求向何沛珈借5000蚊,聲稱會翌日還錢。何沛珈接受本網電話訪問,她表示:「其實我之前都有收過呢啲訊息,曾經真係試過問對方係咪有經濟困難,但係我認為淨係透過IG未能夠完全確認佢嘅身份,所以我試過係打俾對方直接問。不過好明顯就係假㗎啦,咁今次就再收到呢啲短訊,其實嚟嚟去去都係用某啲字眼,例如問你得唔得閒,做緊啲乜嘢?可唔可以借錢俾佢?我今次我就立即WhatsApp俾嗰兩位被hack嘅朋友,叫佢哋立即改密碼,同埋快啲作出呼籲叫其他人唔好相信。」她表示現時騙徒越玩越叻,令很多人防不勝防,她續言:「我第一次嗰位朋友問我借只不過係借$1000,所以我係有諗過要幫佢。但係再三確認咗個身份之後就知道係假㗎,所以奉勸大家一定要確認咗人哋嘅身分先好幫人。」

 

 

而幾乎同一時間,藝人曾文心都被「朋友」透過IG問借錢,幸好她都醒目,追問對方更多的資料,沒想到意外觸碰人生痛點,曾文心追問借錢人的身分,對方竟然答:「係你老豆!」曾文心禮貌回覆對方說:「我老豆走咗好多年了...你...」曾文心接受本網訪問時表示:「今朝我朋友的IG被人hack咗,想問我借錢⋯ 之後就有呢個對話過程,我爸爸的確走咗好多年,而家騙案好多,真係防不勝防。」

 

及後,「細龍生」鄭世豪在IG表示:「今朝一瞓醒十億萬個電話,話我IG被Hack了...我又趕住變身去做嘢,這盡最快能力先通知各位,現最終攞回IG了,但亦有朋友被欺騙,過咗數給騙徒了。」他都大感無奈講Sorry。本網向鄭世豪求證,他表示有朋友不慎誤信騙徒,損失5千元。

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓