許廷鏗肝指數嚴重超標食出商機 病從口入網民見「痛風餐」腳軟

文: 余美鳳
2024.06.14

許廷鏗(Alfred)開設YouTube頻道「鏗gry廚房」,帶觀眾尋找美食,日前佢喺影片中即席做健康檢查,揭發自己嘅健康隱憂。

同場加映: 父親節快樂| 鄭俊弘兒患天使綜合症最享受沖涼 感激囝囝:佢令我學識活在當下

為食嘅Alfred亦親自上陣試食,一開始佢就同朋友去到自己大推嘅拉日式麵店介紹,片中佢仲食神上身,教大家點食先係最招積。Alfred都承認自己為食,仲為健肝產品賣廣告,指大飲大食之前要打個底,佢心虛表示:「我就唔諗住食得特別清。」、「放棄晒我最鍾意食嘅嘢係有啲難度,我想繼續happy落去,就乖乖地食啲保健品,我唔想因為我嘅肝臟有事而唔可以繼續享受美食。」

之後Alfred應健肝產品商邀請檢查肝臟情况,幫佢檢查嘅醫護人員就話佢唔肥又唔瘦,檢查時都冇咩障礙,不過原來佢肥晒喺入面,醫護人員表示:「你肝臟指數係323,一般而言指數280以上已算犀利,係肥肝狀况。」Alfred聽到都話覺得好「敏感」:「我係咁聽到肥肝,好似我個花名咁。」

 

 

醫護人員指Alfred嘅肝軟硬度則屬正常範圍,但就要注意飲食同做多啲運動:「過多糖分及膽固醇,身體吸收唔晒,就會儲落個肝,同埋要多運動,要多多注意。」Alfred都好關心自己要幾耐之後再check,醫護人員就表示佢呢類都要半年check一次,一般人都應該要一年做一次檢查。

唔少網民都留言笑Alfred「肥肝」,又表示雖然好鍾意睇佢食嘢,但都好想佢身體健康:「有冇人覺得睇Alfred食野好治癒,不過知道佢食到有肥肝有啲擔心喎……」、「肥肝真係擔心你,你喺英國都係咁食,真係要護肝。」又有人表示Alfred除咗肝之外都要注意其他健康問題,因為佢第一餐海鮮餐令人睇到都腳軟:「第一餐拉麵擺明係痛風餐。」

圖片來源:影片截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】勁賞霜瀛廚師發辦套餐!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓