的士禮貌運動丨陳嘉寶無辜被的士司機吟吟沉沉 全車程被埋怨:接咗你真係邪

文: 余美鳳
2024.06.16

香港的士服務近年被唔少市民批評,其中唔少人都表示受到不禮貌對待,因為咁唔少人棄用的士改用其他交通公具。日前陳嘉寶(Anjaylia)喺社交平台分享佢經歷,唔知大家又有冇遇過同樣情況呢?

Anjay日前Post出story,指自己喺街上截到一架的士:「上咗車,講咗去邊。架車開咗無耐司機就同我講嘢,咁啱要覆msg 聽唔到、只係隱隱弱弱(約約)聽到佢講:『唉!你……』」Anjay指自己覆完message之後對方又再講多一次:「啱啱接咗你上車吃,如果唔係我就接到支去機場嘅旗啦。就爭嗰少少,接咗你,真係邪。」

Anjay都唔知畀咩反應,佢就話自己當時惟有扮聽唔到,到佢落車時,畀埋錢,司機找完錢之後又再怨婦上身吟吟沉沉,Anjay表示:「到底係佢嘅喃喃自語太大聲?定係佢真係想同我講?如果佢真係想同我講,我畀咩反應好呢?P.S.佢係唔識我嘅。」

 

 

根據《道路交通(公共服務車輛)規例》(香港法例第374D章第37條),的士司機如無合理辯護,不得拒載、兜路,否則將可能面臨罰款10,000元及監禁6個月。不過以上情況,司機並冇拒載,但唔「欣然」、吟吟沉沉嘅心理攻擊都的確會令乘客非常無奈同反感,被埋怨嘅觀感自然會差,自不然「趕客」。而為挽回市民歡心,「的士禮貌運動」正係進行得如火如荼,未知道如果「害群之馬」態度改善,的士服務質素提升,仲可唔可以令市民多啲幫襯番呢?

圖片來源:Instagram

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】勁賞霜瀛廚師發辦套餐!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓ 嚴謹日本各地時令食材 / 高質江戶前風味Omakase!↓

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓