文頌男完成電療突疼痛再入院 全身乏力難咀嚼:我真係活得好攰

文: 余美鳳
2024.06.18

前J2《不正常愛情研究所》主持文頌男(Koba),去年發現椎間近盤骨位長有一個6厘米大的惡性腫瘤,被確定患上罕見癌症「尤文氏肉瘤」,已全面停工及積極接受治療,化療宣告無效後,腫瘤有變大情況,在醫生建議下完成28次電療。Koba透露痛楚的確減輕,不過近日全力乏力加上疼痛要救護車送入醫院。

同場加映:無人之境│周國賢離婚後未有膽量再闖情關 周家怡曾愛得盲目變奴隸被嫌棄

Koba在IG分享入院的近照及撰長文交代情況,網友們大感心痛,紛紛留言為他加油打氣,希望治療方便奏效,令Koba早日抗癌成功。

我又入醫院喇…其實由五日前開始都好唔舒服,一開始係好似有啲感冒嘅感覺,又會不停標冷汗,右上背無緣無故肌肉痛,條頸好似瞓捩頸咁,痛感一直扯到上去右邊頭部後尾枕,搞到持續頭痛。全身又有小小發軟、用唔到力,尋日仲發現食晚餐嘅時候咀嚼都冇力,舌頭右邊都好似用唔到力。右上背試過貼唔同嘅鎮痛藥膏、做按摩,但係都冇用,持續五日都係咁痛,啲痛楚搞到我咩姿勢都好唔舒服,瞓喺度又唔係,企喺度又唔係,坐喺度又唔係,瞓覺都好難瞓到。試過攞個頭撞卷廚房紙,好似好少少。最後真係頂唔順,叫咗救護車入醫院。

我就諗:「唉,點解啲痛苦要一浪接一浪,明明啱啱先電療完,下肢啲痛開始減輕咗好多,即刻又嚟第二種痛,到底個天係咪真係咁唔鍾意我,由細到大,甚至到呢個病,都係要不斷折磨我,唔想我好過。到底個天要折磨到我幾時先肯放過我?係咪要慢慢折磨到我越嚟越虛弱、越嚟越痛苦,然後慢慢死去」。其實我只係想唔痛,我想有一日可以得到一絲輕鬆,所有唔舒服嘅感覺同痛楚都無曬,可以安安靜靜咁躺喺自己張床上。過去八個月以嚟,我每日都係處於痛楚同埋好多唔舒服嘅感覺當中,無時無刻都伴隨住我,我真係活得好攰、好無意義。

其實我一直都好努力咁同病魔搏鬥,雖然痛楚一浪接一浪,但我冇放棄過。每一次痛楚嘅來臨,我都咬緊牙關,期望自己可以捱過去。即使身體不停發抖、用唔到力又痛,甚至連咀嚼都變得困難,我仍然堅持住,冀望有一日可以重獲健康。

我每日都同自己講,再捱一吓,可能明天會好啲。雖然過去八個月以嚟,痛楚同唔舒服嘅感覺無時無刻都伴隨住我。但我希望個天可以停止對我嘅考驗,畀我有機會好返,脫離呢個無止境嘅折磨。希望個天可以聽到我嘅心聲,畀我一絲輕鬆。即使面對咁多困難,我都會繼續努力,因為我冀望著總有一日,一切會變好。

 


Koba早前公開答謝梅艷芳生前的好友連炎輝先生,雖然大家互不相識,但連炎輝透過報道知道Koba的情況,主動向他提供協助,Koba表示:「佢透過報到(導)了解咗我故事,知道我行動不便,特別安排專車畀我接送我外出。當我琴日第一次坐上佢嘅車嘅時候,途中我突然好感動有少少眼濕濕,一嚟覺得呢八個月我第一次出去搭車係可以咁舒服,唔需要捱住咁去,我可以瞓喺度等待去到目的地。第二就係我真係諗唔明白點解會有咁好心嘅人,明明本來唔認識我,都願意提供幫助畀我。我真係好感謝每一個幫助我人,我知道呢啲唔係必然,我係一個眾多癌症病患者入面相對幸運嘅人,我會懂得感恩,希望將來如果好返,可以盡力回饋返社會。呢啲就係每一個幫助過嘅教識我嘅嘢。」

 

撰文:娛樂組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓