唱作歌手Yoona出歌諷AI創作冇靈魂 以往作品曾被前輩Gin Lee睇中採用

文: 余美鳳
2024.06.18

今年香港樂壇全能型歌手Yoona,能歌擅舞,還懂作曲填詞,正式出道。其實她來頭不小,不少圈中前輩歌手們都曾經用她的作品。歌曲以AI做主題,審視新興的AI技術用來創作,究竟會不會有溫度,為樂迷帶來情感交流。

 同場加映:無人之境│周國賢離婚後未有膽量再闖情關 周家怡曾愛得盲目變奴隸被嫌棄 

早前李幸倪Gin Lee推出的《告別煤氣燈》,便是出自Yoona的手筆。Yoona過去曾與友人參加Addoilmusic舉辦的《第四屆敢作敢唱原創歌曲比賽》並獲得亞軍,因此認識了曾創作經典金曲古巨基《愛得太遲》的監製楊鎮邦Bryan。Bryan十分欣賞Yoona的才華,更一直鼓勵Yoona嘗試創作,在最近,二人合寫的作品獲得Gin Lee採用推出,成為單曲《告別煤氣燈》。有人欣賞自己的作品,Yoona為此而興奮不已,她說:「聽到首歌面世嗰一刻覺得好興奮、好神奇,好似完成咗我人生第一個好重要嘅Achievement!」除了為別人寫歌外,Yoona喜歡透過音樂表達自己想法。今年正式出道,Yoona也選擇以一首探索在AI世代,人類如何面對創作挑戰的歌曲《Hallucinate》跟樂迷首度見面。

歌曲由Yoona與Bryan合寫曲詞,「Hallucinate」一字原本解作「似乎看到、聽到、感覺到或聞到」一些不存在的東西,通常是指因為健康狀況或因為服用了藥物而產生的幻覺,但如今Hallucinate多了一個額外含義,新增註解是「當AI製造幻覺,它會產生錯誤訊息」。

去年,劍橋詞典將Hallucinate選為年度代表生字,因為新含義觸及了人們為何正在談論AI的核心。Yoona介紹歌曲道:「《Hallucinate》想諷刺大企業利用人類創作者嘅靈感同已有作品,作為訓練AI嘅數據,亦都質疑呢啲行為有冇經過授權。另外,呢首歌探討究竟AI有冇意識,佢哋冰冷嘅機械式創作,係咪可以被視為真正嘅創意?我哋亦都希望透過呢首歌,引起大眾多啲關注我哋創作者面臨嘅侵權問題。」

《Hallucinate》中兩句歌詞:「意識誰界定 / 揭開作品觸不到指令」,正道出了Yoona滿腦子的疑惑,她說:「我哋用生成式AI,例如ChatGPT,已經可以即時創作好逼真嘅圖像、影片甚至音樂,但係呢啲都係AI產生幻覺而得出嘅作品。究竟我哋點樣分辨AI有冇意識?我哋又可唔可以完全依靠佢嚟創作作品呢?呢兩句歌詞可以帶我哋反思呢啲問題。」

為了突出《Hallucinate》的主題軸心,歌曲MV亦講述一個大企業利用前練習生的原創作品和容貌,製作一個AI創作歌手,前練習生為了揭發內幕,於是化身記者,直接與一班高層對質,而Yoona就在MV中一人分飾兩角,飾演AI歌手和練習生。第一次拍攝MV,所有事情對於Yoona來說都十分新鮮,當中還包括與高層對質的一幕,她道:「呢幕係講我飾演嘅練習生走上門搵佢哋當面對質同埋發癲,但係我從來無試過喺咁多人面前發癲!一開始都有啲擔心,但係導演同演員都非常專業,教我點樣演戲,同埋不斷鼓勵我,最後呢一幕都拍得好好睇,大家睇MV時可以留意下。」

 

 

 

首次推出歌曲加入樂壇,Yoona坦言十分感恩遇上好的團隊,令她無懼勇闖樂壇,她道:「好開心、好感恩有一班咁好嘅製作團隊嘅幫忙,一齊做好呢個作品,未來我會繼續創作R&B、跳唱作品,希望可以俾大家見到我唔同嘅面貌。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓