愛回家之開心速遞│池富 池美麗拍劇7年培養真感情 鍾凱琪北上賀壽被追問幾時回家?

文: 余美鳳
2024.06.19

在無綫節目《愛回家之開心速遞》中飾演池美麗的鍾凱琪,與劇中飾演她父親的王俊棠在現實生活中都感情好好,有如親生父女。雖然二人已經離開劇組,已有一段時間沒有見到池富和池美麗,但是鍾凱琪當親爸爸一樣孝順。近日放假去內地旅行,就不忘約王俊棠見面,悉心安排節目好有心。

鍾凱琪除了演員工作之外,她亦有教日文,她近日已經安排了之後的教班課程。相當孝順的她,早前已經帶媽媽去台灣旅行,還參觀了甄妮的果園。今次趁有空檔放假,便帶媽媽去中山玩。她笑言:「到內地當然不可以不找,我阿爸棠哥。雖然近年少見了很多,但!! 7年感情不是假的。」

之前被細仔王東泰爆熱愛內地,「冇乜事佢想留喺內地,同埋好好搵」,所以王俊棠已將重心移去內地工作,在香港已經少接觸。但鍾凱琪和王俊棠拍劇時,建立了深厚感情,就算離開劇組仍然有空就見面。

上月是王俊棠生日,阿女就補祝他生日兼慶祝父親節,臨時臨急約食飯,她都好有心有作悉心安排。除了準備生日蛋糕之外,她還刻意在食飯訂房,以及預訂了「長壽麵」。令王俊棠好開心,不斷講多謝兼讚阿女乖。

鍾凱琪在IG上分享了一家人飯局片段,王俊棠好開心地表示:「嘩,你祝我生日,即係我有兩個生日囉,我自己生日同埋父親節,打孖上,你特登上嚟就係同我慶祝,你特登走上嚟,我真係覺得你有少少『陰無』。」食到飽飽就一起找餘慶節目,「池家」走去唱K,王俊棠變身做「卡拉之星」,咪不離手不斷唱歌,而且唱得好投入,有晒動作和表情。

 

 

 

這次聚會雖然只得池富、池美麗,獨欠池子孝(阮政峰飾),不過已經勾起《愛回家》一班劇迷回憶,好多人留言,「池父和美麗好有愛的畫面,期待下年又見到你倆父女再相聚,大家也健健康康」、「哇,好想再在開心速遞裡看到你們」、「原來池富真係池美麗老窖」。鍾凱琪感激觀眾們對這兩個角色,但不知何時可以再「合體」演出,

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓