口水多過浪花丨余德丞次次買手信都「出事」 德國直送禮物勁奇怪網友話似鞋墊

文: 余美鳳
2024.06.19

余德丞(Dickson)2022年離開TVB後,火速獲鄭裕玲(Do姐)引薦加入商業電台開咪做DJ,一齊主持《口水多過浪花》節目,跟節目中的余迪偉及傑朱合作兩年以來,建立深厚的感情,在大氣電波之中都互相鬥嘴,氣氛相當搞笑。Dickson剛剛由德國旅行完返香港開咪,再次為同事帶來手信,汲取上次經驗,今次Dickson冇買食物,但一樣出事,網友們更紛紛留言狂嘲。

余德丞買手信真係有一手,上年去完泰國帶手信畀《口水多過浪花》幾位主持,但就被Do姐等人嫌棄兼公審,「好差呀啲手信,唔係一包完整,好似喺屋企食剩嘅,一陣真係要影相俾人睇!你以為好矜貴得嗰幾廿塊芒果乾,我就率先即刻食啦,甜到漏呀!難食呀!」Dickson解釋指時間太趕在喺機場趕住買,加上芒果乾本身包裝太大包,不方便攜帶,Do姐反駁指每人只係分得一塊仔,直斥冇心。

 

 

Dickson後來補充稱仲有其他手信,只係唔記得拎,翌日再帶豬肉乾返電台「補鑊」,但已經引起網民狂笑。「嘩!咁大包嘅,點食得晒呀」、「用心良苦,小食多知味!」、「咁唔怪之得俾人勁串啦」、「真係有心」、「口水呢個節目以來最有心手信」、「今日聽完,而家睇相 唔怪之得你不停比Do姐話 一人買一包啦」、「唔怪之得Do姐咁嬲」、「抵俾Do姐鬧鬼佢」、「咁嘅手信,唔怪之得俾Do姐鬧」、「太寒酸」等等。

事隔半年時間,Dickson汲取到上次的教訓,剛剛飛完德國歎當地著名的豬手,兼睇完當地的球賽,再花心思為同事準備小禮物做手信,今次唔買食物以為可以安全,沒想到一樣被嫌棄。大會將他的禮物拍照放上網,並留言說:「Dickson手信⋯⋯杯墊⋯我哋幾個唔識評分⋯留比(畀)大家啦!」見到照片中四塊類似皮布的物體,啡色、杏色各兩塊,但完全沒有任何關於德國的特色,連網友們都忍不住留言狂笑,「我第一眼以為係葯膏貼!」、「超似鞋墊,想話余公子好似成日外遊都咁黑仔.....」、「正所謂送禮嘅唔尷尬,尷尬就係收禮個個」、「好似呀媽以前車衫用的劃粉,形然一樣」、「我以為係梳化店色板」、「點都唔信係杯墊」等等,實在太有趣。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓