林盛斌廁格見兩個馬桶好奇提問 引網民爆笑熱論:畀你淥麵食

文: 余美鳳
2024.06.20

林盛斌見慣大場面,不過都並非樣樣都識、樣樣都見過。究竟他仍然對甚麼有好奇?近日,他就虛心在網上求教,貼出一張洗手間的照片,廁格內影著兩個類似座塔的東西。他好奇一問,究竟有時見到公共洗手間內見到這兩座東西,究竟有甚麼用途,引發大量網民創意回答。

林盛斌在社交平台貼出照片,一個廁格內有兩座東西,一個是座廁,另一個則有水嚨頭裝置,他虛心問:「其實有樣嘢擺咗喺個心入面好耐,一直都好想問,但係又唔夠膽問,今日我決定鼓起勇氣……….到底右邊嗰座嘢,係用嚟做乜㗎?點樣用㗎?係咪兩個都可以用嚟痾屎㗎?件事到底係點㗎?真心認真求答案。」

都有藝人解答林盛斌的問題,周志康立即出來回應,笑言可以用來洗頭,然後陸浩明都有答案:「我屋企爺爺嫲嫲廁所都有,左邊正常大小便,右邊係用嚟大便後清洗。」這些答案就太正經,反而網民充滿創意。

其他網民就你一言我一語,「洗腳」、「右邊洗面」、「痾痾下見口渴時用的」、「右邊用嚟開餐」、「右邊用嚟刷牙」、「BB仔沖涼」、「右邊嗰個應該係畀你洗手用」、「洗眼、邊隻眼自己諗」、「右邊嗰個係煲湯、炆嘢用嘅,方便痾屎嘅時候睇火」、「用嚟打邊爐」、「洗頭,開完大小後即用」、「右邊畀你淥麵食,一路食一路痾」、「嘔完可以洗埋個口」

 

 

 

留言中都有好多有心人解答,相信可以令林盛斌滿意長知識,「應該係用嚟洗眼用,隻眼望住個銀色細圓柱,有冷熱水」、「右邊叫做下身盤,以前歐洲地區冬天用,因為唔係日日都沖涼,清潔下體用。傳說中嘅典故,歐洲妓院用」、「呢隻嘢叫做bidet, 英國人讀做B-day, 係去完便便之後洗pat pat用嘅」、「我諗應該係洗妹妹同菊花」、「右邊應該用嚟沖涼用嘅 高級版 攞你命3千」、「右邊嗰個叫bidet,用黎洗下體。作用有點似日本嘅免治馬桶」。

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓