反黑英雄丨陳少邦重遇當年校草勁敵袁偉豪 同校師兄弟大受歡迎認輸呢一點...

文: 余美鳳
2024.06.21

袁偉豪眾所周知是曾經學生時期選過《YES!!》雜誌舉辦的「全港校花校華選舉」的冠軍人馬,隨後他入行後接拍電影,亦參加TVB舉辦的「香港先生」獲得冠軍,加入TVB後接拍多部電視劇,獲封為大馬視帝。他有份主演的新劇《反黑英雄》下周播出,原來同劇的陳少邦是同屆校草,少邦在社交平台分享兩人合照,即時引起一陣回憶殺。

陳少邦在IG分享跟袁偉豪當年刊登《YES!!》雜誌封面的照片,更在拍攝《反黑英雄》時「復克」同一姿勢同動作,對比之下,兩人的樣貌變化不大,由昔日的青澀小伙子,事隔27年,大家都成為有型有成就的男演員、好爸爸,少邦留言說:「《反黑英雄》係我哋咁多年嚟第一套真正多對手戲同感情嘅一套劇,喺中學時代yes校草到爸爸時代嘅《反黑英雄》,非常之值得紀念 #反黑英雄 #yes校草 #新法書院 #大鬼」

 

陳少邦接受本網電話訪問,他表示:「當年校花校草比賽輸咗畀佢啦,佢攞冠軍嘛!當日我仲好記得佢自彈自唱《Yesterday》,但我細個淨係識做運動,才藝表演得打籃球,咁樣相比一定輸啦,同埋我個壞人樣點會當選。讀書時代雖然我大佢一年,不過大家一齊打籃球,好老友,佢有個妹喺學校,勁融洽,梗係冇眼紅佢!」提到當年靚仔程度不輸袁偉豪,他笑言:「咁當年係籃球校隊,點都有少少女仔睇,去補習都收到少少情信囉!始終當時《YES!!》雜誌真係好受歡迎,大家都會認得。」他表示雖然失落校草獎項,但意外開啟他做演員之路,他坦言見謝霆鋒16歲入行,加上自己讀書成績不太好,畢業後希望找工作,所以投考藝員訓練班入行。

少邦表示初入行時期跟袁偉豪都有合作拍電影《偷吻》,後來由於加入TVB的時期不太重疊,所以未有合作機會,直至少邦近年重返TVB,跟袁偉豪有同劇但不同場,反而今次《反黑英雄》就真正「重聚」,劇中演江湖「兄弟」,「識咗咁耐冇合作,今次係幾過癮,劇入面同佢有好多恩怨仇恨,又會有好多爭執同感情戲。戲外我哋好多嘢傾,因為當時佢準備做爸爸,大家就不斷傾爸爸經,大家同時疊期拍《法證先鋒VI》,兩套都傾到雞啄唔斷。」

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓