方力申組「中年好乒乓」打到索氣 被吳大強 尹光大板抽擊自嘲屎波

文: 余美鳳
2024.06.22

方力申未入行前是香港隊泳手,有「飛魚」的稱號,就算今時今日轉做藝人,但都不時練水去世界各地的游泳比賽,好動的他還會打籃球。而他近來再次打乒乓波,與尹光和吳大強等人組成「中年好乒乓」切磋球技。不過當中最為年輕的他,反而被狙擊得索晒氣,72歲吳大強變「吳大抽」大力扣殺,仍然面不改容。

近日,方力申正在做內地巡迴演唱會,早前在佛山舉行演出後,8月即將巡至中山進行。現時趁有機會,就把握時間休息一下。運動員出身的方力申,運動細胞比其他人強,但當「飛魚」跳到陸地上,就有啲阻滯。他近日跟《中年好聲音》中最受歡迎長者吳大強、尹光和劉浩龍等人約埋打乒乓波。一班「中年好乒乓」球來球去數波波,方力申不敵吳大強,打波其間不時慘叫。吳大強保刀未老,變「吳大抽」。

方力申在IG貼出了當晚「中年好乒乓」的現場情況片段,片段中分別有跟尹光和吳大強對打。他寫道:「同尹光哥,Uncle Bill 强哥,仲有班阿哥打ball ball… 結果我就唱光B嘅數波波,單打冇贏過。鬼咩,十幾年冇打,連塊球拍都唔見咗。好彩即刻搵我哋奧運獎牌得主 @minniesoo 幫拖,介紹咗塊靚拍畀我。新拍真係好鬼有彈性。#屎坑波架撐多 #中年好乒乓。」

估唔到平時又有游水、又打籃球好有運動細胞,兼且曾是香港游泳隊成員的方力申,卻在乒乓枱上,面對著尹光和吳大強時就有點吃力。打波期間不時發出聲音,尹光和吳大強就沉著應戰,何其冷靜。

 

 

 

吳大強活力十足,反應敏捷,他變身「吳大揪」起勢出動正手、反手大板大板揪擊,不時殺得方力申措手不及,只聽見現場睇打波的朋友們,不時讚吳大強好波。不過貫徹一向的性格,吳大強都十分冷靜。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓