潮什麼丨梁芷珮舉家搬屋入住東涌相連單位 暫棄獨立屋歎超大客廳開揚露台

文: 余美鳳
2024.06.22

旅遊節目《潮什麼》系列的主持梁芷珮(Christy)帶觀眾去不同的國家旅遊體驗,而且作為三孩之母的她形象正面,大受網民和廣告商歡迎,所以近年似乎收入急升,屋企越搬越大。一家五口連埋一隻狗狗原來住青衣700呎單位,後來搬到970呎的西九龍三房單位,不過近日租約期滿,Christy決定搬入離島區,希望全家人住得大啲舒服啲!

其實Christy早前就已經預告要搬屋,更帶埋仔女一齊去唔同地區睇樓,但心情仲係十五十六未有決定,她留言說:「原來租約期滿,都唔知搬唔搬好!今日睇嘅樓其實好鐘意,遠咗不過大咗,價錢又差唔多,不過唔知啱唔啱!」她有睇過屯門區獨立屋,更有拍片記錄,直至近日見她一家都忙過不停「Pack箱」執嘢就知最終決定搬走。在西九住足三年,難免會不捨,她留言說:「要同呢間我哋好鐘意嘅屋say bye bye (講再見)喇!住咗3年,真係好唔捨得,3年已經有好多好好嘅memories(回憶)喺度,多謝呢間咁好嘅屋!」

Christy昨日分享新居的影片,見到大廳超級闊落,而且落地玻璃外的露台很大,令景觀開揚相當舒適,雖然只是短短約半分鐘的介紹,但明顯見到廚房相當之大,亦有不少的房間,Christy有三名子女,相信三房至四房都少不免。她接受本網電話訪問時表示:「之前間屋租約期滿,加上小朋友大,想要大啲空間,同埋就佢哋返學地點!呢個單位係大過原本西九嗰度,因為係相連單位,而且我都係睇中呢個大露台,所以搬入嚟!(買定租?)租嘅,我都想買到,呢度咁靚!仔女最開心,因為空間大咗又有露台,老公好開心因為佢鍾意煮嘢食,而家廚房好大,又有露台,佢就可以整最鍾意嘅BBQ。」

 

人氣旺盛,連搬屋都獲得贊助,Christy表示很開心獲得裝修公司為她設計家居,她說:「我冇乜特別追求咩風格,舒適為主,呢間屋本身已經裝修得好靚,同埋好多build-in(嵌入式)嘅儲物櫃,加少少型格傢俬同少少裝修就一定好有型,相信一定比我之前間屋乜都自己搞會更加靚。」

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓