反黑英雄丨朱晨麗甩港姐光環北上由低學起 唔介意被嘲P圖整容:睇劇知真相

文: 余美鳳
2024.06.24

朱晨麗(朱朱)事隔兩年時間,終於有新劇推出,在《反黑英雄》中飾演女警的角色,她透露劇中將棄昔日猛將的形象,經常被慘打至重傷,本身有舞蹈底子可應付動作戲,讓她過足戲癮。兩年來,朱朱北上發展不介意由低做起,讓她學習良多,希望繼續帶好作品給觀眾。

朱朱透露《反黑英雄》中將挑戰大量動作戲,而且幾乎全部都是被打的戲,「爽,終於可以被人打喇,戲劇先體驗到,現實生活中唔會冇啦啦被人打!我鍾意動作戲,細個成日跳舞,每個動作除咗型之外,武術拍導覺得我做到踢腿啲動作,就會加多少少動作畀我。」她表示有不少戲份都選擇親自上陣,就算撞牆都自己真撼,「有一場戲係拍完之後,總監製鍾澍佳覺得未夠狠,我被人打得唔夠痛,所以全部人重返個地點拍多一次,所以我同對手講,唔緊要,嚟啦!我本身係驚青嘅人,但拍戲點都要演到好勇!」

 

 

事隔兩年未有本地劇集推出,她坦言近年接觸較多不同的媒體,除了在內地拍戲外,還有抖音或直播帶貨,嘗試不同的事,「我而家都有機會拍內地啲劇集,兩邊文化好唔同,語言同節奏都好唔同,幾得意,兩邊互相學習下,不過我唔係走咗唔番,香港觀眾終於可以睇到我喇!內地拍劇算係試水溫,都唔係做女主角,如果見到我覺得唔錯就希望繼續用我,(唔介意?)可能我喺公司起步比較高,未有嘗試體驗呢啲小角色,去到內地由零開始,面對內地經驗豐富演員都一樣大壓力,我當係一個學習。」朱朱笑言原本她是普通話人,從沒想過原來在香港生活得耐,竟然會有「港普」出現,在內地都要努力練習他們的節奏和語言。

朱朱坦言自己從沒後悔人生所走的每一步,際遇都不是人可以控制,從沒想過會成為港姐冠軍,亦沒預料到很快就獲得拍劇的機會,「突然間收到劇本要演戲,當時連機位喺邊都唔知,上到去呢個位先知自己有好多不足,好彩當時後生,吸收能力高學得快!」最搞笑的是朱朱自爆最遺憾是從未演過少女,「我出道到而家都未演過少女,咩校園青春劇初戀嗰啲,完全冇!一嚟就《名門望族》結婚勾佬,好重口味,我都未經歷過,都唔知點演,曾經好渴望...不過算啦,而家都返唔到轉頭!」

現年36歲的朱朱被傳跟富二代史昊洺(Kenneth)拍拖,「傳之嘛,不過因為呢壇緋聞令我哋溝通多咗,(有機會?)唔知呀,我份人好易攰成日想休息,好少去Party,比較偏靜少少,唔知人哋鍾唔鍾意。」她表示感情事急不來,曾經憧憬30歲結婚,32歲生小朋友,但計劃總是不能作準,「放棄計劃,咁一個人你話點生啫?隨緣啦,有咪有囉,冇你恨都冇用,我日日都催眠自己,仲好後生啫,應該生到嘅!」

 

 

除了緋聞之外,朱朱過往在IG分享的照片都被指P圖太重手而「易容」,她完全沒有介懷,反而鬼馬說:「有一排我都冇乜作品出,大家就拎我啲相做新聞,係咪以後要有新聞就P吓相,拉長條圖、拉長條頸咁,唔會唔開心,我覺得係一種娛樂啫,我自己睇都覺得好笑!人哋睇一定覺得我整容,但睇電視就知道唔係,幾好玩,唔係淨係p圖,個APP一影就係咁,我又唔識『還原靚靚拳』。」

場地 : Studio Meta
髮型 : Terrence Chan @HoLA il colpo hair & pets
化妝 : Henry Li
採訪:楊安莉
攝影:何家賢

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓