電器壽命|港媽盛讚舊電器耐用 32年日本製冷氣機未壞 網民提1缺點換機更划算【拆解新舊式冷氣耗電量】

文: 程家健
2024.06.24

網上常有舊電器迷思,近日有一位港媽分享家中有一部日本製冷氣機,使用了32年仍完好無壞,大讚質素好,網民也紛紛分享家中「陳年電器」,不過也有人提醒要注意舊機耗電量極大,或許換新機更為划算,過往消委會測試便發現新舊式冷氣機電費開支可以相差九成。

同場加映:
管家王|拜四角、拜入伙大不同 專家教簡單儀式助新居入伙風生水起

一位港媽近日在facebook發文分享,指娘家一部日本製的冷氣機已使用32年,至今仍然運作正常,大讚質量好,「我同媽講,而家冇乜日本做㗎啦,正嘢嚟」。照片可見該部冷氣機充滿歲月痕跡,原本白色外殼已發黃,屬傳統常見的扭掣式調校風力和溫度。

網民:白交咗好多電費

不少網民見狀即留言表示驚訝,形容:「點可以用到咁耐」、「32年仲用得?好嘢」,有網民也分享家中有電器同樣已使用超過20年,「用咗32年,可能同我屋企一樣,兩老淨係屋企返齊人先開」、「我屋企有把電風扇係樂聲牌,用咗四十幾年到依家仲用緊」、「我屋企部珍寶日本機行咗廿六年仲用緊。」

不過也有人擔心冷氣機太舊有衛生及耗電量問題,「入面應該好多塵」、「我之前部珍寶,23年前已經4級能源標籤,30年果啲可能10級都似」、「你試下換部變頻,然後你就會發現過去既日子白交咗好多電費」。不過事主就解釋,其實旁邊另裝有一部匹數較細的冷氣機,故這部冷氣甚少使用。

 

 

變頻式VS定頻式 電費開支可差9成

變頻式冷氣較慳電在於其起動後,會以高轉速運行,當室溫調節到接近預設溫度後,便會自動調低轉速運作,故更能節省電源。消委會早前測試14款「1匹」分體機,當中包括變頻式和定頻式型號,結果發現變頻式較定頻式全年約省電4成,電費開支最多更可相差達9成。因此變頻式冷氣機售價雖然比定頻式貴15%至20%,但耗電量較低,使用2至3年省下的電費已足夠彌補差價。

另外,即使同樣是變頻式和有節能,慳電程度都有高下之分,揀選慳電型號可節省逾2成電費,最新變頻式冷氣機評測:

 

電器電費計算機

其實機電工程署網頁設有「能源計算機」,可估算不同品牌型號電器,包括冷氣機、洗衣機、雪櫃、抽濕機等耗電量和電費支出。以一款三菱電機分體式冷氣機為例,假設每年開180日、每日12小時,使用中華電力,每年耗電量為1,267度,估計每年電費1,595元,即每日平均電費約8.9元,每月平均電費約267元。

冷氣機慳電5大貼士

市民難抵室內高溫紛紛開冷氣消暑,不少人擔心會令電費急增,本文整合了消委會和香港空調製冷業職工總會會務主任許錫強,歸納出5大使用冷氣機慳電貼士︰

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓