野豬「一拖二」現身市區搵食?站立翻找垃圾桶網民:畀啲生存空間佢

文: 張詩朗
2024.06.24

近日有網民在社交媒體發布一條長達三分多鐘的影片,片中有三隻`野豬在市區的巴士站流連,並不停翻找著垃圾桶,引起樓主和其他市民拿起手機不停的拍攝牠們。有網民評論指希望樓主不要拍他們,讓他們一家三口長命一些。

有網民在facebook群組「車camL」中分享一條片段,片中一隻身形巨大的野豬慢慢走向巴士站附近,並將頭放在站旁的大垃圾桶上,並用鼻子大力推開桶蓋觀看一番後,隨後遠方跑來兩隻小隻的野豬,其中一隻小的野豬也攀上垃圾桶並向內查看。

隨後大野豬跑到了另一個巴士站的垃圾桶查看,兩隻小野豬也跟在牠的後面。大野豬試圖用鼻子推開桶蓋,三隻野豬把垃圾桶推到傾斜,希望把蓋子打開,由於垃圾桶被膠帶綑住,最後不果。

有網民隨即在評論區指「見到算啦,唔好post 、唔好報,等佢哋一家長命啲啦。」不過樓主則反駁「點解唔準報? 如果佢發難咬人又報唔報?咬又話佢天性唔會攻擊人,一定係人地搞佢先,講到尾,咬果個唔係你屋企人。」

點擊看網民精彩留言

來源:facebook群組「車camL」

延伸閱讀︰

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓