反黑英雄|朱晨麗拍箍頸戲做唔切一個動作命懸一線 首集動作場面標眼水兼伸晒脷

文: 羅志宏
2024.06.25

TVB新劇《反黑英雄》昨晚(24日)首播,主要演員包括陳山聰、張振朗、袁偉豪、朱晨麗、姚子羚等。昨晚首播的《反黑英雄》畫面精彩、劇情緊湊,短短一個小時已接連上演三大動作場面,有群戲、有飛車戲有單打獨鬥戲,接連不斷的槍戰、埋身肉搏及飛車場面,當中不少設計更是硬橋硬馬、吓吓到肉,極盡視覺官能刺激,完美呈現「港式暴力美學」!

其中一場動作戲則由飾演反黑Madam彭穎琪的朱晨麗擔鋼演出,她與飾演毒品拆家周龍的李善恆的一場埋身肉搏戲相當搶Fo!二人拳來腳往激戰一輪後,朱晨麗即大晒「過肩摔」將大隻仔李善恆撻爆玻璃;大隻仔之後反擊將朱晨麗擒獲、將其整個人抱起兼猛力撞向天花板,力度之大令假天花也被撞至粉碎。

之後大隻仔乘勢追擊,手執電線用力箍實朱朱頸項之餘,又猛力扯朱晨麗頭髮將其拖行,幸好就在最危急關頭時,山聰及時趕到將李善恆擊斃。談到在劇中打戲連場,朱朱受訪時坦言是一大挑戰:「第一次演戲畀人打,因為之前都係做啲比較好打嘅角色,但今次啲對手全部都係重量級,好勁、好打得!知道要接呢個角色後,我都有特別去操Fit啲自己,武指同導演都好錫我,知道我係舞蹈員出身,特別設計咗啲我比較擅長嘅動作畀我,等我打得靚啲之餘,觀眾都睇得好爽。」

談到與李善恆激戰戲,朱晨麗透露箍頸、撞假天花等都是後來加插的:「佳導睇咗第一次拍攝後,覺得呢場戲有好多細節位可以拍得精彩啲,所以拍咗第二個版本,加咗啲箍頸、撞天花板同埋一嘢揈落牆呢啲動作。」

朱晨麗續指為求呈現最真實畫面,很多動作都是親身上陣,並透露拍攝被箍頸戲時險生意外:「我其實出現咗失誤,原本我係要好快咁伸隻手指入去條電線度,等佢唔好箍得咁實,但係嗰吓我失誤擺唔到隻手指入去,當時我又嗌唔到出聲(示意失誤),標晒眼水咁,同條脷係好自然咁樣伸咗出嚟,大家都唔知我失誤,以為我係演緊戲,好彩最後都冇事,導演都話嗰一Take係最好!」

劇集由2019年一單槍擊案正式展開,PTU沙展樹哥(鄭啟泰飾)帶領下屬阿軒(陳山聰飾)、阿賢(張振朗飾)和阿燦(林景程飾)巡邏期間,遇上悍匪陳祖耀(袁偉豪飾)打劫金舖,追捕期間祖耀以猛力扑阿燦頭搶走警槍兼意外擊斃樹哥,無論阿燦被扑頭或是樹哥中槍一刻更是拍攝得相當震撼。

同場加映:【著數慳家王】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓