好人好事|印度裔港人自費派飯盒4年 不同國籍人士受感動加入做義工

文: 蘇麗儀
2024.06.27

做善事無分國籍種族。HOY TV節目《一線搜查》日前一集報道,有在香港土生土長的印度人創辦慈善機構,4年來自費派飯給無家者和有需要人士,感動不同國籍人士加入做義工。

同場加映:

管家王|拜四角、拜入伙大不同 專家教簡單儀式助新居入伙風生水起 

Nick是香港土生土長的印度人,亦是「哈努曼慈善機構」的創辦人,平日會聯同不同國籍、包括印度、美國、韓國和南美的義工去派飯。攝製隊當天晚上約6時45分到場,只見Nick和2名女兒以及其他義工在其住所作最後準備,走廊和客廳放滿一箱箱物資。

他們準備好飯盒和物資後,出發到尖沙咀派飯給無家者和有需要人士,包括清潔工和撿紙皮的長者,通常最多有5名義工,幫忙拿水、麵包和飯盒。Nick坦言創辦慈善機構後沒有時間休息,基本上放工後就把所有時間投放在機構上,但他希望能幫到更多人,「我一見到人哋食緊嘢,嗰個係我嘅時間,我好鍾意人哋食緊我飯,我見到佢哋等緊我,我一畀佢哋,佢哋好開心已經我好開心。邊個有需要,哈努曼慈善機構喺嗰度」。此外,Nick每次都是餓著肚子去派飯,因他不希望自己吃飽了,舒舒服服地做善事,反而想切身處地去體驗無家者的感受。

Christy是其中一名義工,已幫忙派飯3個月。她透露當初聽到Nick說過不是等露宿者走過來,而是要主動走過去接觸他們,他亦會分享露宿者的故事,令她深受感動和有所反思,「調番轉嚟諗,有幾多香港本土嘅人可以做到佢哋咁樣,差唔多4年都係每日自費去做義工。我哋住喺呢度,點樣回饋番我哋住緊嘅地方」。

Nick表示目前想找一個很大、類似中心的地方,讓露宿者可以坐下來看電視、飲茶、洗衫甚至睡覺休息,再幫他們找工作。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓