東張西望|自私男棄養海龜放辦公室門外 郭秀雲斥非法飼養:咁樣係好自私

文: 余美鳳
2024.06.27

人類自私的行為,真係天天新款。現時為保育海洋生物人員的郭秀雲 ,於日前突然收到「驚喜禮物」,有神秘男子把7歲大飼養海龜,遺棄放在她的辦公室門外,一夜間突然成為「臨時代母」。

郭秀雲現時為國際自然保護聯盟區域評估員,她接受《東張西望》的梁菁琳訪問,透露於本月24日晚上若10時許,有兩名男子鬼崇地把一個用黑色膠袋裝著的黑箱,和一大袋物件,放在她的辦公室門外後離開。

由同事發現箱內是海龜,郭秀雲表示驚訝:「估唔到有咁神奇嘅嘢發生,大箱之外,仲有一叠資料,有海龜的BB相,以及字條,基本上佢話喺網上買咗隻海龜。養咗七年,幫佢改咗個名叫太郎,而家太郎太大隻 ,佢哋覺得唔可以畀到好嘅空間海龜繼續生存落去,同埋覺得將海龜放去大海,佢唔識搵食,於是搵我哋。」

郭秀雲指對方沒有自我介紹,突然消失,明顯是知道飼養海龜,在香港是非法的,現時仍未有妥善方法處理太郎:「海龜係一級受保養動物,唔可以就咁拎嚟養,一隻人工養咗7年嘅海龜,唔敢肯定乜嘢環境下長大,但肯定香港一般屋企,就算你有泳池,唔會大得去邊,但呢啲係可以遷徙嘅動物,咁嘅環境長大嘅海龜係咪可以放去大海呢?每一個專家都話千祈唔好,因為佢唔會識得搵食。」

郭秀雲表示從信件內容,可以知道主人很愛錫太郎,但再次呼籲這位神秘主人,從事件中學習到,不可以再買瀕危動物來飼養:「有啲真係唔適宜人養,呢個係屬於全球動物,你收埋佢嚟養,會唔會一生提供到所需要嘅嘢,令動物繼續繁殖落去?咁樣會變咗係好自私。」

 

 

 

海龜由義工悉心照顧,隨後交由漁護署處現,太郎暫時居住在海洋公園,等候最適合的安排,希望太郎可以有好結果。





用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓