反黑英雄丨曾文心OO歲扮學生殘廁被毒打 遭叉頸掌摑狂撼落地撞瘀下巴

文: 余美鳳
2024.06.28

TVB劇集《反黑英雄》昨晚(27日)播到第四集,表面是黑幫、實質是警方臥底的「阿賢」張振朗,偶遇偷金魚的學生妹陳樂怡(曾文心飾),決定伸出援手。入行三年的曾文心在劇中慘被毒打,爆喊超可憐,十分搶鏡。現實中她曾在中央戲劇學院進修,來頭不小。

現年27歲的的曾文心透過第31期藝員訓練班入行,曾參與演出作品有《新聞女王》、《羅密歐與祝英台》、《飛常日誌》等。她曾在《你好,我的大夫》飾演何廣沛難產死的母親,今次在《反黑》扮中學生,反差甚大。曾文心曾於中央戲劇學院進修,更曾在北京國家大劇院演出過,回港後亦多次演出舞台劇,演出經驗豐富。她說:「今次(《反黑英雄》)係我入行以嚟最多戲份嘅角色,覺得好激動、好感恩,好多謝公司同佳導畀呢個機會我。」

劇中,曾文心有個吸毒阿媽顏仟汶,在學校又被同學欺凌毒打,身世可憐。尤其她被同是新演員的李海銅和張天妮捉入殘廁虐打的場口,有齊掌摑、扯頭髮、叉頸及推倒地上,畫面震撼。她透露為求拍出好的效果,主動要求「真打」:「因為我哋幾個都比較新,唔係好識就住鏡頭打,而我哋都Friend,我就話不如真打。」她自爆因自己遴迍撞瘀了下巴和膝頭:「因為嗰場有好多跌低嘅戲,我跌到膝頭哥好多瘀傷,仲將個下巴撼到地下,搞到有個位腫到好似一粒鵪鶉蛋咁大。返到屋企之後,媽媽睇到啲傷痕好心痛,我知佢係想喊,但係佢冇喊,仲幫我捽藥油。」

至於飾演壞學生的李海銅樣子甜美,是第32期藝員訓練班的學生,因仙氣滿滿獲封為班花,早前在《逆天奇案2》飾演「隔籬茶餐廳太子女」成功彈出,雖然劇中只有數秒鏡頭及零對白,但她單憑靚樣已「秒殺」一眾網友,亦有網友大讚她有明星相,直指她與「00年代清純女神」李思欣撞樣。

 

 

圖片來源:大會提供、受訪者提供

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓