RubberBand預告第11張專輯明年面世 阿正調皮仔上身同歌迷玩到勁High

文: 余美鳳
2024.06.28

最新一季《Yahoo Lunch K XLive》邀來RubberBand與樂迷一同會面,唱出新舊作品之餘,更大玩遊戲,而幾位RubberBand成員在整個Live中,都展現出罕見的真性情。

今次RubberBand在《Yahoo Lunch K XLive》中除了與觀眾們大玩遊戲外,亦特別製定了以「見聞」作主題的演唱歌單,並分享歌曲背後的小故事。Live一開首樂隊先以〈遊車河〉為觀眾熱身,歌曲也促使6號回憶起當年拍攝歌曲MV的點滴,6號道:「我當年未有車牌,所以拍〈遊車河〉MV時只安排其他成員有揸車嘅鏡頭,而且為咗要拍日出嘅畫面,阿正要一早入大潭拍攝。」其實RubberBand的足跡遍佈世界各地,6號此時也回憶道:「感恩樂隊都去過世界各地唔同地方,譬如tour去過西班牙、德國等等,錄音又去過日本、泰國,其中〈不如散步〉就喺泰國錄音。記得泰國一入夜就傾盤大雨,但有機會同一班音樂上認識嘅朋友去到咁遠地方錄音,其實好幸福。」樂隊接著也隨即送上〈不如散步〉,觀眾聽得投入之餘,也跟著揮手和大合唱,台上台下頓時連成一線。

到訪泰國錄音外,RubberBand亦曾在日本錄音,6號透露:「當日阿正同《Juntos》大碟其中一位監製Patrick Lui(雷柏熹)帶咗我哋去大阪一個錄音室,同一隊日本爵士大樂隊合作錄音,我同阿偉、泥鯭都係觀摩為主,〈¿醒未?〉就係喺嗰度錄,而且為咗拍呢隻歌嘅MV,泥鯭喺大阪拍到中暑,結果約咗大家食河豚都食唔到。」唱過〈¿醒未?〉後,四子又特別分享了眾人的創作靈感來源,其中泥鯭表示:「我俾隊友一迫就有靈感,同埋見到阿正呢排寫好多歌,自己產量都多啲。」這時阿正被問到靈感泉源,他突然佻皮向著主持道:「你今日件衫令我諗起兒童節目《芝麻街》嘅Oscar。」這個彷如突然跳掣的回答,也頓時令觀眾了解到阿正閒時無定向的思緒,致令他創作出教人驚喜的好歌。

 

 

在昨晚的《Yahoo Lunch K XLive》中,RubberBand亦帶來了十多年前到訪土耳其後製作的〈豬籠墟事變〉,以及今年到訪非洲後創作的新歌〈讓世界都懂〉,阿偉特別分享了早前到訪非洲後的心情,他說:「我哋今次同宣明會去咗非洲索馬利蘭,一個好脆弱嘅地方,無論天氣、糧食、醫療、教育都係面對好多問題,去完返嚟都有好深感受,不過唔可以俾當中嘅無力感發酵,當有力量時要向呢個世界發問。」而最後RubberBand亦送上〈Be Right Back〉一曲,為這次的音樂見聞畫上圓滿句號。

《Yahoo Lunch K XLive》後,RubberBand分享今次歌單構思,6號說:「我哋好好彩可以好多機會去外地錄音或參加音樂節,甚至拍過旅遊特輯,呢啲點滴除咗玩之外,亦都有靈感喺裡面,今(昨)日揀嘅某啲歌,都有故事可以講,都幾得意。」而這次與樂迷近距離接觸,也讓他們有一番感受,其中6號表示:「可以咁close都幾開心,同埋喺新地方唱歌,都有佢有趣之處。」阿偉亦道:「同聽眾好近,交流互動都好正,同埋可能揀咗啲唔係好常唱嘅歌,但大家都投入又開心,好好!」現場打成一片的氣氛也讓阿正難得調皮,不過他說:「我又冇特別好調皮,但主持件衫真係好eye catching,所以一直要解決到呢個問題,我先至可以move on到。」阿偉聽到阿正的解釋,也笑言:「所以主持人應記一功,令到阿正展現活潑一面。」至於唱〈Be Right Back〉時唱到眼濕濕的6號,就坦言:「呢首歌有一定難度,同埋我聽或唱呢首歌時,聽到雙結他solo,就會好感動,當中的確有啲力量喺度。」走遍世界各地後,RubberBand亦透露他們已開始籌備第11張專輯,泥鯭透露樂隊的計劃道:「已經開始聽緊demo揀緊歌,希望今年可以開始錄音步驟,然後下年可以面世。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓