衛詩雅自爆靠相睇重遇未婚夫 婚禮預陳家樂著姊妹裙做伴娘

文: 余美鳳
2024.07.04

衛詩雅入行以來,一直將自己感情事低調,日前突然主動公布即將成為人妻,與自己的醫學美容醫生周祉安拉埋天窗,於明年初舉行婚禮。她在個人YouTube頻道公開了二人相識經過,及當日未婚夫的求婚經過,在朋友和家人見證下,答應婚事。

衛詩雅拍攝片段時透露,老婚夫其實不止一次求婚。當日,自己正跟黃子華、許冠文和周家怡等人,拍攝電影《破·地獄》期間,對方已第一次求婚,但因為專注於拍攝工作,情緒繃緊,而且為電影練習「破地獄」儀式,未能分心,首次拒絕:「當時亦冇心機做任何嘢,除咗拍戲,所以我同佢講消化下先,求完婚嗰晚就話專心拍戲先,過晒工作就再認真同我求多次婚。」

隨後,周祉安選擇在衛詩雅的生日派對上再次求婚,她在11月24日生日,相信未婚夫已求婚一段時間。未婚夫約齊她的家人和朋友到場見證求婚一幕,衛詩雅驚喜未婚夫的安排,即場接受求婚一刻感動落淚,之後還與陳家樂擁抱。

由入行開始,衛詩雅和陳家樂互相扶持走到今時昑日,大家見證對方成長,所以大日子,即將成為爸爸的陳家樂,到時在老友結婚就有大任務:「家樂真係好戲,其實當日下晝我返咗公司開生日會,佢仲問我之後會去邊。多謝陳生(陳家樂)陳太(連詩雅),我哋一齊成長,佢哋婚禮時我有畀驚喜,而家我婚禮佢又畀驚喜我,我已經諗定姐姊妹裙,以前佢應承我,我做佢兄弟著西裝,我結婚佢著姊妹裙,家樂一定要做伴娘,仲有陳茂賢導演都一定要著。」

這對準新人,其實一早認識,周祉安是衛詩雅的醫學美容醫生,她自爆在相睇約會才真正認識:「呢件事好奇妙,我本身已經識佢。有次朋友約我食飯,因為我單身一段時間,對方就約相睇飯局,我見到佢(周祉安)只係覺得好熟口面,傾傾下先知佢係我嘅醫美醫生,平時佢做療程好認真我哋冇閒聊,佢以為我會認得佢,就覺得我好寸唔講嘢,識都唔傾偈,其實當時我唔認得佢。」

 

 

自言要籌備婚禮,心情緊張又忐忑,笑言有婚前恐懼症:「做人老婆好難,未做過好驚,我希望佢成為我一個戰友,將來無論遇到乜嘢問題,我都係想第一時間撲埋去佢身上。大家互相係對方堡壘,不過而家個心好忐忑,諗到不久將來做人太太,好多疑問,所以想成個過程拍低佢。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓