早霸王丨小儀重提前男友淚灑直播室 拍拖7年傷得最深:嬲自己仲記得

文: 余美鳳
2024.07.04

阮小儀是單身貴族,有事業有物業的她不愁生活,絕對是黃金盛女。小儀今日(4日)主持商台節目《早霸王》時,重提自己當年拍拖7年的前男友時,竟然淚灑直播室,令拍檔梁嘉琪勁不知所措!

小儀與森美、梁嘉琪及歪歪今朝主持《早霸王》,在環節《霸王我最喜愛全球華人勁爆金曲至尊歌》中,小儀、嘉琪及歪歪就主題「好大感觸」挑選歌曲及分享故事。小儀揀選了樂隊Zen歌曲《I Remember You》,當她聽完歪歪分享男人買玩具的故事後,有感而發大講曾拍拖七年的前男友!

小儀表示前男友同樣鍾意買玩具:「我同佢(前度)嘅爸爸媽媽好熟,分開之後都探過佢爸媽。佢爸爸突然同我講一句:『Kitty,你唔好再諗住等我個仔,你諗下佢成屋都係玩具,有啲擺出嚟,但好多都收埋,其實佢唔會記得』。佢爸爸嘅意思係,你點等呢個人都冇用,佢唔會記得,你走啦。」

輪到小儀分享時,她指故仔又是關於同一位前度,森美即阻止她懷緬過去:「太多啦,燒晒佢啲相!」小儀忽然被觸動:「你又提咗呢樣嘢…」此時嘉琪大叫:「哎呀!佢喊呀!」小儀即說:「因為呢一個真係傷嘛,人生入面有幾可咁傷吖?哎呀,點解喊吖?我唔應該為佢喊!」

 

 

小儀接過拍檔遞紙巾後繼續分享,她與前度拍拖時,經常相約在銅鑼灣西武百貨(現時皇室堡位置):「有日我揸車經過,發現西武結業(2006年),其實當時已經分開咗起碼六年,但我個心突然好痛,覺得個天連一個記得佢嘅地方都唔畀我…但我仲嬲自己嘅係,點解我仲要記得你呀!我好唔開心,喺車度喊,打畀森美,當時佢話『你仲掛住佢做咩?佢有腳臭㗎』。」

她感性說:「其實分咗手咁多年仲喊乜鬼?但嗰下真係觸景傷情,結業話畀我知,一定要忘記呢個人。」嘉琪問:「但係你到依家都忘記唔到喎?」森美安慰小儀,無需介意自己忘不了舊情:「其實掛住對方冇問題,因為你真心愛過佢,但唔好自私,唔好要對方一定喺你身邊、一定要愛你。」

其實,小儀曾在ViuTV節目《吃掉前男友》提及這位舊愛,她表示與對方在介乎讀書及投身社會工作初期,交往長達七年,是傷她最深的一段關係。她指分手除因感情轉淡,對方身邊亦出現第三者︰「我次次都衰畀第三者,命嚟㗎,我用好多時間去醫自己,去平復心情!」

 

 

圖片來源:IG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓