連登仔列失業帶來3大好處 教人咁樣搵錢執幾千?網友勁羨慕:想跟你搵食

文: 黃樂恩
2024.07.06

香港結業潮不斷,近木不時有中小企傳出執笠裁員的消息,許多打工仔因此飯碗不保,處於失業無業狀態!對絕大多數打工仔來說,失業後都會擔心手停口停,但原來亦有人會享受失業,不但列出失業帶來的3大好處,更表示每日只需在家中做一件事就可以賺取足以維生的收入,「真係好爽,試過真係返唔到轉頭」。

連登仔列3點力證失業好處多多

早前有連登仔以「失業真係好爽」為題發文,自從失業後,他便專心投資股票,大讚每日只需花費少許時間便能賺取數千元,過著如同退休的生活。同時,他也列出失業後帶來的3大好處,認為人生根本沒必要再工作,並語帶興奮地說道「試過真係返唔到轉頭」。

▼連登仔列失業帶來的3大好處▼

網友留言兩極:想跟你搵食 VS 咁易賺就無人返工

帖文一出,隨即在網上引發廣泛關注和討論,網民反應兩極。不少人都認同樓主想法,紛紛留言表示「筍工,仲請唔請人?」、「想跟你搵食,朝朝執幾k」、「日日執幾千好過返工,失業萬歲」。但亦有網民表示,失業後生活固然自由,但始終沒有了固定收入,加上投資有賺就有蝕,若以長期視角來看,單單靠投資股票實在難以維持生計,「你做到每日3000穩定一個月先講啦」、「係咁易賺唔蝕嘅就冇人返工啦」。

▼按圖看網民回應▼

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓