2024香港小姐丨陳甜甜受訪冇字幕完全聽唔明 陳紫佟媽咪原來都參加過港姐

文: 余美鳳
2024.07.08

《2024香港小姐競選》完成兩輪面試後,大會正式選出25名參賽佳麗,開放網上投票,讓觀眾投票自己心目中支持的人,決定最終入圍決賽的名單。昨晚特備節目《2024 香港小姐競選 誰是入圍者》播出25位佳麗的自我介紹及簡單受訪的影片,片中將她們分成6組,分別是「海外佳麗組」、「年輕/成熟組」、「翻版撞樣組」、「專業人士組」、「才藝 技能組」及「選美經驗組」。

25位佳麗都有獨立接受訪問,分享一下自己的簡單個人資料、參選原因、才藝和興趣等,其中最有趣的18歲的陳紫佟(Jessie),她是第二名年紀最輕的初選入圍佳麗,剛考完DSE的她透露媽媽亦曾參選港姐,是次參 選,更帶點為媽媽圓夢的意思,相當有意義,Jessie 說:「我媽咪都參加過香港小姐,仲入圍15強,但因為佢(嗰時)要去留學冇參加到決賽,今次(我)參加香港小姐係想填補番佢呢個遺憾。」唔知眼利的觀眾單憑Jessie的外表五官,可唔可以搵得番邊位前港姐佳麗係佢媽咪呢?

 

影片中所見,不少參賽者都強調自己是土生土長香港人,的確有部分佳麗如陳甜甜、吳芷靖、黃詩莹、林瀾、馬嘉聰及程姜月等的廣東話都帶有強調口音,但她們都表示會努力學好廣東話,幾位當中,以陳甜甜最為嚴重,基本上她所講的廣東話,如果沒有配上字幕,根本聽不明她講啲咩。「大雞好,我係陳田田,田美個田,更年廿五衰,泥根朵香港理工大學,我賴自河北...」網友都忍不住紛紛在影片留言說:「靚係幾靚,又有星味,可惜廣東話太差,不過都欣賞佢堅持講返廣東話唔講國語,而且有跟老師學廣東話,夠誠意。」、「講乜春又無字幕!返鄉下啦!」、「真係要學好講廣東話先再嚟參選啦」、「Sorry, 佢講乜東東話,聽唔懂」等等。連傳媒人張寶華都轉發說:「我對乜乜小姐冇興趣。朋友send畀我,睇完到(倒)抽一口涼氣;正如朋友話齋唔係口音嘅問題,係你對香港了解幾多,可以叫自己做香港小姐?參加嘅人唔尷尬,電視台又唔尷尬,但我哋睇就好尷尬!」

至於25條影片全部放在TVB官方YouTube頻道,截至今日(7月8日)早上10點為止,暫時最高點擊的排名三甲分別是鄭芷瑤(Yoyo)、倪樂琳(Ellyn)及李曼思(Adria),其中鄭芷瑤和倪樂琳的點擊短短一日就高達8000多,認真厲害,拋離不少其他佳麗。

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓