鄭伊健倫敦開騷丨50歲蒙嘉慧素顏大方與觀眾合照 牙齒變色曾被指發福大受「打撃」

文: 余美鳳
2024.07.10

鄭伊健7月6日晚上於英國倫敦Eventim Apollo舉行個唱,歌迷反應熱烈,伊健感動3度唱到眼濕濕,唱《我的歌》時他強忍淚水繼續唱,太太蒙嘉慧亦做跟得夫人,喺台下默默支持老公。蒙嘉慧被觀眾認出,素顏嘅佢都大方同歌迷合照,最新狀態原圖曝光!

伊健開騷當日舉行歐洲國家盃賽事,伊健表示:「我第一次英國開騷,好難得,多謝你哋選擇唔睇波,嚟睇我演唱會!」伊健台上演唱多首經典作品都出自填詞人黃偉文Wyman手筆,當晚Wyman亦係座上客,佢表示自己曾經歷歌手低潮:「陳光榮話寫隻歌畀我,寫咩歌好呢?我好好彩遇到黃偉文Wyman,佢今晚都有嚟!」全場起哄。伊健續說:「其實佢寫咗好多畀我,頭先我都唱咗好多首都係佢填詞。但呢首歌好特別,叫做《新歌》,我唔知大家有無聽過,當年我睇歌詞問點解,點樣『新嘅我』?嗰陣時理解能力有限。但今日攞返首歌出嚟,我同陳光榮講:『嘩,原來呢首歌唔係講我喎,係講一個人生。』我唔識講,不如唱啦!」

伊健被歌詞感動眼濕濕,唱完後深呼吸,再唱出演唱會最後一首歌《Together》,他說:「做人要開心啲!」舞蹈員帶埋幾袋crew tee「手信」出場,與伊健一齊拋入觀眾席。完場歌迷不散場,狂叫Encore後伊健再度出場,唱《動地驚天愛戀過》時看到台下歌迷全部站起來,揮動手機燈,他又再眼濕濕更一度哽咽,觀眾歡呼聲和掌聲打氣。他說:「所有歌真係唱晒,導演叫我出嚟唱多首歌。點都好,多謝你哋,無離開,Thank You!我演唱會有個特點,就係希望大家開心,所以點都要加多隻歌。希望大家開心咁離開呢個地方,記得我哋今日聚過,希望後會有期。」

 

 

除咗Encore之外,有觀眾仲得到一個台下嘅大「彩蛋」,就係伊健嫂蒙嘉慧同大家親民合照。有網民將同蒙嘉慧合照上載到小紅書,相中見到蒙嘉慧不施脂粉,戴上黑色粗框眼鏡,頭髮非常整齊,似乎都有用心吹過;唯一可以挑剔嘅就係門牙唔知因咩事明顯變黑。有網民留言指蒙嘉慧相中顯老,而且仲發福;不過都有好多人力撐已經50歲嘅佢keep得非常好:「一個一個開原相機睇下自己先。」、「都冇做幕前,咁樣完全冇問題,狀態好好。」、「自己舒服就好呀。」

其實之前蒙嘉慧都曾經post出自己喺日本時嘅劈柴片,當時都有人指佢發福,亦有網民力撐佢,但蒙嘉慧自己就出嚟「自黑」,表示自己都覺得自己係肥咗大受「打擊」,回覆撐佢嘅網民:「唔係呀🤣我睇咗playback,我都接受唔到正面。」

圖片來源:大會提供、Facebook

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送飛🎟️】請您去《UNISON FEST潛台祭》🎧!

↓ 暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓  暑假最強音樂祭!睇KOLOR、Kiri T、雷同二友...↓

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓