李司棋搭地鐵過海發現隔籬位有垃圾 化身清潔龍阿德語重心長講「荷媽經」

文: 羅志宏
2024.07.11

老戲骨藝人李司棋於數十載演藝生涯創下多個經典角色,早年以《溏心風暴之家好月圓》的「荷媽」一角為人津津樂道,近幾年已經處於半退休狀態,享受優哉游哉的寫意生活。不過,活躍於社交平台的李司棋,就經常分享生活動態,日前她外出搭地鐵過海,就驚見公共衛生與公德心淪亡的一幕。

李司棋一向生活貼地,不時都會在IG社交平台上拍片、打卡,分享日常生活時刻。日前,司棋姐打扮得靚靚,乘坐港鐵過海外出,在車站後車月台的座位上打卡影相,就發現有人在隔籬座位遺下「一嚿垃圾紙巾」。

維持公共衛生是香港人的美德,司棋姐今次在地鐵站月台座位上發現隔籬位有垃圾紙巾,就化身清潔龍阿德,提醒大家要有公德心,寫道:「睇相發現隔離座位有嚿tissue, 希望大家有啲手尾」,見到李司棋一片苦心循循善誘,不少網民都嗌好掛念「荷媽」金句,「呢度係高陞酒樓,唔係高等法院,你亦都唔係法官,你冇權對住我stop stop stop,我鍾意講咩就講咩」、「荷媽喺大廳」、「要割禾就要先彎腰」、「不為甚麼」!

同時,許多網民留言與司棋姐互動:「坐地鐵可唔可以坐你隔離,CK姐」、「真!經常都有紙巾留喺坐位」、「希望有日搭地鐵都能遇上靚媽你」、「我幻想着有一天可以偶遇你」、「好想撞見你 」、「司棋姐副眼鏡好有型」。

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓