正在閱讀
【劇集篇】電視Q&A 你係終極電視精嗎?

【劇集篇】電視Q&A 你係終極電視精嗎?

2015.01.30

文: 仙人掌妹妹

圖: 網上圖片 

 

電視對好多人香港人嚟講都係重要娛樂,以下小測驗會問及最近幾年TVB播放嘅劇集,問題由淺入深,測試一下你究竟係「唔需要電視型」、「電視汁撈飯型」,抑或係「終極電視精」?

記低答案,答中有1分。(唔好出貓啊) 

 

1. 《愛‧回家》中,馬強間古董店叫咩名?(提示:容易到我唔想俾提示……)

a. 執到寶

b. 黃金屋

c. 一加一

 

2. 《衝上雲霄II》中,唐亦琛 (吳鎮宇飾) 同顧夏陽 (張智霖飾) 喺邊間航空公司工作?

a. Skytravel Airlines

b. Skylette Airlines

c. Skyway Airlines 

 

 

3. 《愛‧回家》之後嘅劇集係?(有幾多個女仔,有BAR定有BRA,小妹都好亂……)

a. 《四個女仔三個BAR》

b. 《四個女仔一個BAR》

c. 《四個女仔三個BRA》 

 

4. 《女人俱樂部》入面,M Club中嘅小詩由邊個飾演?(提示:係…瘦嘅!)

a. 李麗珍

b. 葉蘊儀

c. 李若彤

 

5.《My盛Lady》中,袁琛 (江美儀飾) 係袁萱 (陳敏之飾) 嘅?

a. 姑媽

b. 媽媽

c. 姑姐

 

6.《使徒行者》中,釘姐 (佘詩曼飾) 3個媽媽叫咩名?

a. Susie、Mary、Lily

b. Nancy、Rose、Susie

c. Nancy、Lily、Susie 

 

(圖: Yahoo.hk) 

 

7.《食為奴》中,邊一個皇帝鍾意食鹹魚包?

a. 康熙

b. 雍正

c. 乾隆

 

8. 《愛我請留言》中,樂天送 (黃浩然飾) 用咗啲咩沖一杯朱古力俾茹初見 (黃翠如飾)?

a. 朱古力粉

b. 朱古力醬

c. 朱古力匙羹

 

 

9. 《忠奸人》中,譚美貞 (田蕊妮飾) 入獄前嘅職業係?

a. 侍應

b. 售貨員

c. 調酒師

 

 

10.《再戰明天》中,文上升 (吳啟華飾) 同喬正橋 (王浩信飾) 分別喺咩地方工作?

a. 赤柱監獄、石壁監獄

b. 赤柱監獄、羅湖懲教所

c. 石壁監獄、喜靈洲懲教所

 

正確答案

1. a 

2. b

3. a

4. c

5. c

6. b

7. a

8. c

9. b

10. b 

 

結果: 

0-3分: 恭喜你,你是「唔需要電視型」。電視對於你嚟講如無物,你根本唔需要看電視。你最近有完整睇完一齣電視劇嗎?我相信你無。

4-6分: 恭喜你,你是「電視汁撈飯型」。睇電視應該係你每晚嘅例行公事,尤其喺晚飯時段, 唔睇唔安樂。你唔單止習慣睇電視,仲會記得劇集內容同角色關係,劇集嘅內容係你同家人朋友間茶餘飯後嘅話題。

7-10分:  恭喜你,你是終極電視精」,無人能及。唔睇電視就心癢癢,所以諗盡辦法追劇。朋友約你出街食飯,你會問:「餐廳有無電視架?」;另一半喺電視黃金時段打電話俾你,你話說:「睇完電視先打番俾你!」;屋企人叫你早啲沖涼,你會抱怨:「睇完電視先沖啦!!!」

 

 

p.s. 計一計,小妹只屬「電視汁撈飯型」,多謝身邊的 終極電視精」朋友提供意見。

 

相關連結