熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   通常他不會在書的左邊?15個關於Wally威利的秘密

通常他不會在書的左邊?15個關於Wally威利的秘密

圖:buzzfeed
2015.06.23

文:Marcus

全球小朋友細細個去圖書館,其中一本最鍾意睇又爭崩頭要睇嘅書一定係《Where's Wally?》,除了貪佢全部都係圖畫,唔使睇字,而實際搵Wally遊戲又好好玩,又培訓到專注力同觀察力,但你淨係知佢著紅白間條外,究竟你對Wally又有幾認識呢?今日就同你講下他的秘密!

Martin Handford 圖:waldo wiki 1. 由一個叫Martin Handford嘅插畫家創作。

2. 第一本《Where's Wally?》喺1987年於英國出版。

3. Wally咁耐以來有7本主要的圖畫冊。

4. 至今《Where's Wally?》被翻譯成30個語言,喺38個國家發行超過5,800萬本。

5. 一幅圖可以有 3,000 至 4,000樣物件。

圖:buzzfeed 6. 除咗Wally本人,佢有11件物品要大家搵,包括水壺、鎚、杯、背包、睡袋、望遠鏡、相機、潛水鏡、腰帶、側揹袋同士的。

圖:reddit.com 7. 一般每本書都有25個Wally Watchers,佢哋係Wally嘅Fans,著到同Wally一樣嘅衫,每個只會出現一次,另外有本特別版書《Where's Wally?: The Ultimate Fun Book 》,入面有99個Watchers,大家都搵埋佢哋出嚟就有Bonus!

內容評分
評語