熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   取消電車戇居居 不如整個電車行人專用區

取消電車戇居居 不如整個電車行人專用區

2015.08.21

最近退休政府規劃師薛國強倡議取消中環電車路段,以改善交通擠塞情況,觸發一股保護電車潮,佢仲話佢行路仲快過搭電車,有人就測試過,佢隻腳無薛生咁犀利,都係電車快啲,計我話唔好嘈,鍾意行嘅行,鍾意電車嘅搭電車就最好。

報告截圖報告截圖

唔係講笑,香港規劃師學會聯同城大等四個機構上年四月交咗份建議書畀政府,內容指出中環人車爭路普遍,而且空氣質素勁差,所以提出將摩利臣街至永和/林士街的一段德輔道-中西行線摩利臣街至禧利街的路段,東行線由摩利臣街至急庇利街嘅路段轉為電車專用區,令德輔道嘅車流轉到空氣較流通嘅干諾道,而且環境會全面綠化,旁邊變成行人專用,路面相對就會闊咗,亦多咗可以作街頭表演嘅空間。研究機構相信,西港島線同中環灣仔繞道相繼落成輔助疏導擠塞,呢個建議嘅可行性亦會再提高,睇啲圖就幾吸引,你哋又點睇呢? 

報告截圖報告截圖

報告截圖報告截圖

內容評分
評語