熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   開張附屬卡俾女朋友,不知幾有型

開張附屬卡俾女朋友,不知幾有型

2016.03.31

文:B612

圖:FLICK@PRO401(K) 2012

喺公司忙到一頭煙,女朋友Text我,叫我幫佢淘個電腦袋。咋咋臨搞埋啲手尾,就收工去地鐵站搵佢。

「呀!我唔記得增值八達通,Sorry,等我一陣。」
「唔洗Sorry喎傻豬,其實你有邊一次係記得預先增值啫?:P」

女朋友打咗我個頭一下,就跑去增值。我哋去油麻地間電影中心睇《功夫熊貓3》,點知得返頭兩行,我又唔想坐咁前,所以就走咗去食放題。

「你今個星期六同Betty去台灣小心啲呀!有無帶夠錢?唔好亂買嘢呀!」
「夠呀,知喇。我應承你,除咗化妝品、書、Mask同平底鞋之外,其他一律唔會亂買!」
「嘩仲有『其他』嘢咩?……唉,我怕你都係唔夠洗,你拎我張卡去旅行啦。」

跟住我就喺銀包拎咗張信用卡遞俾比佢。

「吓?點用架?我到時係咪要學你個簽名……咦Chan Man Ki?點解張卡有我個名嘅?」
「特登開俾你架,仲幫你申請埋八達窿自動增值,Set埋Apple store,以後你就可以買App呀、用信用卡上網買嘢、訂戲飛咩都得,去旅行有咩事又多個保障,好多時買嘢仲有折架!你唔鍾意我上次買俾你嘅手袋,咁你而家可以自己去揀返個啦。」

女朋友雙手拎住張卡,好似收到張會考30分(得喇咪嘈我個年代無DSE架)嘅成績單咁嘴角含春,一直甜笑望住我。

「嗱嗱嗱,你唔好太感動呀,我純粹諗住搵多個人幫我儲Miles架咋。」
「做咩對我咁好呀?你唔怕我係咁買嘢洗晒你啲錢咩?」
「唓,一睇就知我幾百萬未開頭啦,洗嚟洗去都係面嗰浸啫!快啲食啦,個放題限時架!遲咗要罰錢!」



雖然之後,除咗每個月八達通自動增值,濕過一兩次平,佢都無乜點用過張卡。不過見到女朋友用自己開俾佢嘅附屬卡買嘢,有能力負擔起另一半想要嘅嘢,其實真係好有滿足感,自我感覺非常良好。

返到屋企,阿媽問點解有封我女朋友嘅信寄咗嚟我哋屋企,打開一睇:

「哦,係我幫阿琪申請張附屬卡嘅月結單之嘛。」
「附屬卡?我養到你咁大呀,飯都唔請我食多一餐呀,又唔見你開張附屬卡俾阿媽嘅?你呀……」大‧穫……

「呃……梗係唔係啦,唔知點解你嗰張仲未寄嚟之嘛,應該係因為信用額大啲所以未搞掂喇!嗯!」
「真係有我份架?!嘻,算你啦!不枉我養咗你廿幾年呀。想當年陀你嗰陣,我日頭返工夜晚……」唉,真係失策!

 

 

本篇圖文獲作者B612授權刊登,未經准許,請勿轉載!

B612 Facebook:https://www.facebook.com/b612lpp/

 

內容評分
評語