熱愛優質生活

隔住個mon都聞到鹹味!Ben sir教睇鹹片…名

2016.05.16

TVB節目《男人食堂》其中一個環節「粗口學堂」,由中文大學高級講師歐陽偉豪(Ben sir)教觀眾通俗粵語文化就獲不少網民like爆,講粗口講得多,最新一集節目中,Ben sir唔教粗口,而是教鹹片名,令一眾好pure好true的網民都大讚「學到好多嘢」,想不到睇鹹片名都可以學中文!

圖:Youtube截圖

首先,Ben sir分享自己學好中文的「勵志故事」,他說是因為讀小學時見到一齣鹹片名竟用上七言詩格式,於是決心學好中文,否則長大後連鹹片都看不明白,實在非常勵志!

圖:Youtube截圖

一班同學仔都聽到津津有味! 

圖:Youtube截圖

片中提到多齣香港經典鹹片,包你無睇過都聽過個名,好似《七擒七縱七色狼》、《一夜夫妻百二蚊》、《水滸傳之英雄好色》、《大濫交野公園》等。

圖:Youtube截圖

另外,Ben sir仲開金口唱了一句早前hit爆全港的「side angle side」,無非是想帶出以風月片名提升大家學中文的興趣,就同唱「side angle side」提升大家對數學的興趣異曲同工。

圖:Youtube截圖

唔講咁多,大家跟Ben sir上堂啦! 

 

內容評分
評語