熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   打工仔最怕:一邊返工一邊等其他公司打黎叫Interview

打工仔最怕:一邊返工一邊等其他公司打黎叫Interview

2016.06.17

 文:抒文

圖:somehire.com

成日聽人講「女人最怕嫁錯郎,男人最怕入錯行」,雖然我覺得呢句說話聽落有點Outdated,因為今時今日不論男女都要返工,點會只係得男人最怕入錯行呢?不過諗深一層,其實呢句說話後半部份多少係想反映入錯行的可怕。

不過入錯行唔算最可怕,你知道可以轉,但最怕係一邊返工一邊等其他公司打黎叫interview。

明明做緊野,幾忙都好你都要留神有無電話打黎,因為每一下電話震動之前都完全無先兆,隨時話響就響,令你個心離一離,偏偏好多時又可能係食詐糊。

「震了!」褲袋傳來了輕微的跳躍。你以9秒9的姿態衝到公司較少人的地方,後樓梯是首選,廁所是次選,按電話訊號收得較好的地方來排列。

拿出來一看,原來只係一個朋友的whatsapp,和play store的更新軟件提示。

「&*^$%#^$&*(&」你心裡咒罵。

當你心中念著不滿返回座位的途中,你褲袋又震動了!

你在想「唔會又玩野啊!?」

點知今次手機顯示屏顯示的是真正的來電,陌生的電話號碼提升了今次的準繩度。

你也不理眾人的目光,按了接聽。

「喂!」
「猜猜我是誰?」
「!#&*#(%(#(q#^」你怒火中燒,立即掛線。

「我心急、我認真!騙徒你竟然係呢個時候走黎呃錢? 可怒也!」

同事們看著你,露出既同情又奇異的眼光,復又繼續工作。
只留下傻傻的你站在原地。

不過食詐糊還好,起碼你係有時間聽電話,最慘係打黎既時間唔岩,撞正你趕緊工行唔開,仲要老闆係隔離。你也只能任由電話褲裡響,含著淚等它沉默。

終於等到手上的工作都忙完,你連忙拿出電話,準備回撥,但是當你瞄瞄公司的掛鐘,發現時間已是晚上8點。

「這些機會不是屬於我的,明天請早吧!」你心想。

所以話一邊返工一邊等其他公司打黎叫interiew真係隨時心臟病發。

 

本篇圖文獲作者抒文授權刊登,未經准許,請勿轉載!

抒文 Facebook:https://www.facebook.com/sharefeeling2015/

 

內容評分
評語