熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   學正宗英國腔英語!必睇大熱英劇《王冠》的四個理由

學正宗英國腔英語!必睇大熱英劇《王冠》的四個理由

2016.11.07

講到今年全球最矚目的國家唔知大家會諗起邊個?計小編話,英國唔認第一,都應該有第二,今年除了是英女王90歲大壽,又是莎士比亞冥誕400年,而聽日起於金鐘添馬公園亦有一年一度的英國文化節,這股英倫風實在勢不可擋!身為標準英倫迷,可能你都會聽過近日由Netflix原創的大熱英劇《王冠》(The Crown),如果唔識,咁就先睇吓以下4個必睇理由啦!

 

欺詐與浪漫並存的英國王室宮廷劇

中國的古裝宮廷劇可能大家睇得多,英國的王室故事大家又知幾多?所謂「欲戴王冠,必承其重」,《王冠》講述英女王伊莉莎白二世登基初期、不為人知的故事,刻劃多個二十世紀的重要歷史時刻,當中包括無數爾虞我詐及政治陰謀,亦有一段伊莉莎白二世和丈夫菲臘親王的動人浪漫故事,宮廷劇迷絕對不能錯過。

內容評分
評語