熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   置樂、華都、何福堂大排檔⋯⋯作為屯門人10個為屯門感到驕傲的地方

置樂、華都、何福堂大排檔⋯⋯作為屯門人10個為屯門感到驕傲的地方

2017.01.27

返工返學後同人講住屯門,第一個反應通常會係「哇好遠啊!」,同好多人嘅對話,就由住屯門開始。雖然平日跨區返工、返學雖然辛苦,但都很享受住在這裏。以下作為「屯門人」為屯門感到驕傲的10件事,各位屯門人,你懂的。

 

1. 過年熟食

過年過節,以往沒有太多商店小舖開門。但每年年初一,都有一班努力工作的人在友愛、良景等屋邨供應街邊小食,魚蛋、煎釀三寶等等,香氣滿溢,熱鬧非常,拜完年返屋企經過一定幫襯。奈何過去一年這些過年限定的攤檔被趕,未知今年會唔會聞到臭豆腐的香味呢?

 

2. 何福堂大排檔

無論你係咪讀何福堂,都一定去過何福堂食大排檔!係小學同學、中學同學的聚腳熱點。每樣大大碟穫氣十足,邊食邊飲支啤酒邊吹水,尤其坐戶外特別好氣氛。

 

3. 市中心、華都、新都、綿薈坊

與其話屯市係屯門中心,不如話屯市M記先係屯門中心。當年一句「屯市M記等」無人不識。穿過市中心,仲有新都、華都,係買衫、食平飯好地方。宜家都唔差,變成買手機殻、街頭小食集中地。另一邊則有綿薈坊。宜家甚至延伸至V City

 

 

4. 置樂

男女老友、老士咸宜的地方。阿媽阿婆買餸黃金地帶。後生仔去麗寶長頸鹿買模型;後生女去萬寶買衫。最後齊腳仲有間天悅平打邊爐。 

 

5. 栢麗

補習社集中地,雖然無市中心咁旺場。但有幾間小食店賣魚蛋撈麵等深入民心,又平又好食。

 

6. 屯門碼頭

碼頭係屯門嘅清泉,仲有個商場冷麵Q餅。坐在海邊吹風談心,好多人嘅Puppy Love就由呢到開始。

  

 

7. 龍鼓灘踩單車

踩單車唔一定去大美督,屯門碼頭租架單車,踩到入龍鼓灘,見盡山山水水,一樣好玩。

 

8. 輕鐵

香港、九龍都搭地鐵,唯獨輕鐵得屯門、元朗、天水圍至有,由買飛至踏入橙色細少車廂,好多市區人都話「好特別」。

 

內容評分
評語