正在閱讀
淨Backup賺至少36萬 達哥Backup佬版權風波爭議不斷

淨Backup賺至少36萬 達哥Backup佬版權風波爭議不斷

2017.01.21

網路紅人達哥近日因打機片版權引起爭議,達哥亦因身體及情緒問題停止直播。昨晚達哥於facebook專頁上發表長文回應事件,今日「Backup佬」亦連發2文回應事件。

  

達哥表示過去多年於網站twitch上開台直播打機,網民將片段backup原本出於Fans的一番好意,所以即使無主動無問授權,達哥亦只係「隻眼開隻眼閉」。

  

   

但後來「G公司」向達哥公開其獲利數字才發現「backup佬」的影片發頻道賺錢兼有營利,而達哥亦直言「獲利既數字都令我非常驚訝,多過唔少人每個月人工」。

  

有關人事亦建議達哥自行Backup打機片段,因為我官方channel當時只有5萬訂閱,而Tatfullclipbackup2係已經有12萬既訂閱,確實有「妹仔大過主人婆」問題出現。

  (撰於1月21日,「Backup佬」頻道訂閱人數亦遠超官方)

達哥暗指「Backup佬」將自己擺上台,同時「Backup佬」亦於深夜將YouTube頻道(tatfullclipbackup2)的有關影片全部隱藏,並連發2文回應事件。


「Backup佬」重申「我只係一個學生」,又稱事到至今「已經十分後悔」,並承認「無攞授權,係我唔岩。私下開營利,係我唔岩。將件事放上公海討論,係我唔岩。」。最後他又希望能夠將手上的直播備份轉交到「達哥」,令事件可以告一段落。 
 
 

至於最多人關心的營利問題,「Backup佬」貼圖聲稱自己做備份工作3年半以來,合共賺到約三十六萬