正在閱讀
大學生成日走堂Professor發火 下載Notes要親自上堂攞密碼

大學生成日走堂Professor發火 下載Notes要親自上堂攞密碼

2017.02.24

病咗走堂、唔知醒走堂、心情唔好走堂、返兼職走堂...總之讀大學走堂等屬閒事。有啲Professor會愛理不理,有啲就好似呢位Professor咁,決定「做返啲嘢」。

 

Facebook群組CityU Secrets張貼了一張疑似是大學教授發出的電郵,內容大概是對學生出席率失望。認為自己為學生付出太多,令他們不重視出席率。所以決定未來的簡報筆記會設密碼保護,並只會在堂上公佈密碼。另外無堂會以先到先得形式派發已列印的筆記。以激發起學生準時上堂。

 

辣招令一眾學生網友嘩然,指這是小學生行為,大學生有自己思想,要對自己行為負責,以Notes迫學生上堂不是一個好方法。

  

 

不過有不少網友笑指Professor不算盡,筆記部份關鍵詞空白,要上堂「填充」才是最絕。

 

 

 

有人笑指「你有張良計,我有問pw」,學生可以問人攞密碼、或借Note自行影印。亦有人笑指可能會開發一門販售Notes密碼的生意。

圖:University of Georgia

 

截圖來源:CityU Secrets