正在閱讀
日本動漫香港取景 配音員講廣東話被網民讚專業!

日本動漫香港取景 配音員講廣東話被網民讚專業!

2018.03.05

最近播出的《百變小櫻Clear咭》中竟然出現廣東話訊息,不少香港fans睇完都讚製作組用心!其實不止《百變小櫻》系列,香港亦成為不少動漫的舞台,《驚爆危機3》(フルメタル・パニック!)就是另一例子。

最新一集《百變小櫻》,小狼的堂妹李莓鈴傳訊息叫佢加油「出嚟約會、就要做好我嘅護花使者啦,唔好咁怕丑。」,2個香港朋友之間的訊息當然用廣東話先合情理,下面更配上日文字幕,唔怕日本觀眾睇唔明。

 

 

驚爆危機3其中一集取景自香港紅磡隧道及理工大學。見到熟悉的高樓大廈,香港車牌、路牌都突然變得好有親切感!內容講述香港處於臨戰狀態,到處一片死寂,連平日大塞車的紅隧變得冷清清,主角正調查事件,阻止東京發生同樣情況。

 

  

 

 

  

 

廣東話一幕出現在紅磡隧道,女主角與相信是來自軍方的香港人對話,小編只聽得懂幾句,有些對白甚至字幕都聽不懂。不過努力程度100分!連動漫都明白「入鄉隨俗」的道理,果然專業!

    

 

 以下版本為西班牙語配音,但保留日本聲優講廣東話部分!(6:40分左右)